sourze.se

Bokrecension: Bok om självförsvar mot översittare

"Låt din besserwisser göra tre framstötar vid olika tillfällen, så vet du med säkerhet att det rör sig om en störd person som tar varje tillfälle i akt att skada andra. Då ska du gå hem, läsa Anders Mathleins bok inför ert nästa möte."

Ge igen - handbok i självförsvar mot översittare i sällskapslivet.
Anders Mathlein
Schibstedförlagen 2007

Känner du dig nedtryckt av dina arbetskamrater som du måste träffa efter arbetstid? Otrivs du med sambons/äkta hälftens goda vänner? Det här är en utmärkt liten bok tänkt för medelklassen. Dvs; den del av mänskligheten som går på middagar, after works, coctailparties, kick offs och mingel i största allmännhet. Uttråkade salongssadister kan slå till minst man anar det. Då är det bra att ha ett litet förråd argument att försvara sig med.

Arbetarklassen existerar knappt längre och i den mån de gör det, så är det kroppsbyggare eller vårdbiträden och dom behöver inga handböcker i social etikett och liknande. Dom går mest på gym och pumpar upp biceps eller tillbringar fritiden på beiga pubar där dom brölar över stölen. På gym är musiken så hög att ingen hör vad den andre säger och följdaktligen behöver dom inte tala med varandra. Möjligen kan arbetarklassen behöva handböcker i närstrid.

Åter till medelklassen. Exempel; Scen - Stureplan. Tid - Mot midnatt. Motståndare - Parant blondin som börjat fyllna till, nyvaxad och nypumpade köpetuttar. Samtalet dundrar in på skönhetsrälsen och blondinen är konduktör. NU tar du över!
"Du; - Ja, ja, men skalpeller och botox och sånt medför ju en del risker och kostar massor med pengar. Det finns faktiskt ett garanterat effektivt och riskfritt sätt att se betydligt yngre ut - och som är gratis, dessutom.
Blondinen; - Jaså, du?
Du; - Ja, man ställer sig lite längre bort helt enkelt."
Där satt den.

Men, som författaren och journalisten Mathlein påpekar i förordet - det finns en mängd förslag till hur man handskas med personer som vill få oss att känna oss dumma, mindervärdiga, skuldtyngda. Skulle vi praktisera allt och det hela tiden, gentemot hela vår yttervärld, skulle vi framstå som rättshaverister eller sociopater och förlora vänner på löpande band.
Dock, ibland oss finns det människor som beter sig illa hela tiden och triggar våra impulser att bitas lite över faten med snittar. Här radar han upp knepen att bli av med obehagskänslor.

Man kan skratta bort förolämpningar, medvetet feltolka, frystorka ett samtal elelr försåtligt fråga rättshaveristen och besserwissern om hans eller hennes allmännhälsa.
- Men, hur mår du egentligen nuförtiden, Sixten?
Efftekten förhöjs genom tillägg att personens namn.

En irriterande besserwisser kan vara din sambos/äkta hälfts goda vän sedan många år, som du tvingas dras med på middagar. Någon som tydligt visar sitt förakt mot dig. Att tala till kravmaskinen genom sambon/hälften är effektivt.
Exempel;
"Du Till den dryge Patriks sambo när du ställer fram maten på bordet; Tycker Patrik om vitlök? Alt; Hur var det - är Patrik allergisk mot nötter?/Om Patrik inte gillar marulk, så kan jag alltid steka upp några köttbullar."
För vuxna är det en riktig känga, att bli behandlade som barn.

Det finns grundregler för hur man ger igen. Brusa aldrig upp - den som skriker förlorar. Ha alltid glimten i ögat - en leende människa ger intryck av att ha läget under kontroll. Låt tystnaden tala - ibland behöver en antagonist låta tystnaden efter en elak replik dåna runt öronen. Använd motståndarens namn - namnets magi ska man inte underskatta i replikskiften.
"Nej du, Gösta, där tror jag allt du har fått det om bakfoten vad det gäller villapriserna!"

Det här är en liten bok på 100 sidor, men ytterst instruktiv för den som bör och måste verka bland människor som helt enkelt inte kan ge fan i att vara sällskapssadister. Ett tips från en som verkat inom media länge! Använd inte det grova artilleriet vid första irriationsmomentet. Låt din besserwisser göra tre framstötar vid olika tillfällen, så vet du med säkerhet att det rör sig om en störd person som tar varje tillfälle i akt att skada andra. Då ska du gå hem, läsa Mathleins bok inför ert nästa möte.

Lycka till!


Om författaren

Författare:
Susanne Backman

Om artikeln

Publicerad: 22 aug 2007 00:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: