sourze.se

Styvbarns delseger

I dag fick socialminister Maria Larsson en delrapport från intervjuerna av människor som farit illa inom socialvården. En delseger.

Idag fick regeringen den delrapport av Göran Johansson från de intervjuer som gjorts med personer som farit illa och blivit kränkta av socialvården i Sverige. Det gäller sk preskriberade fall. Göran Johanssons utsaga var, att han aldrig kunnat ana att det var så fruktansvärt och att verkligheten var värre än de de någonsin trott.

Som barnhems- och fosterbarn och en av de medverkande i intervjuerna, blev jag glad å alla våras vägnar att vi blev tagna på allvar. Att människor inser att den svenska socialhistorien är inte någon fjäder i hatten.
Initiativtagare till denna kommission, var Morgan Johansson, socialminister i förra regeringen. Han skriver idag bla, på sin blogg följande:
"Göran Johanssons arbete har två syften. Dels att beskriva en del av den svenska historien som vi inta kan vara stolta över, men som vi kan lära av. Dels att ge människor upprättelse. Många av dessa f d barnhemsbarn och fosterfamiljsbarn har känt sig undanskuffade och som andra klassens medborgare under hela sitt liv. De har rätt att komma till tals. Och det samhälle som skulle ha bevakat deras rättigheter, ska stå där med skammen."

Han uttrycker en förhoppning att hans efterträdare Maria Larsson tar tag i detta på ett ansvarsfullt sätt. Bla genom att medverka till en ekonomisk upprättelse som kompensation för de övergrepp och kränkningar som de berörda utsatts för.

Han menar att man precis som i Norge och på Irland skulle kunna klara av att göra det. Det har inte tidigare talats om ekonomisk ersättning i det här sammanhanget och att det väcks nu visar att det svenska samhället har gjort fel.
Ekonomisk ersättning är viktig liksom upprättelse och hjälp att leva vidare. Att så många överlevt, sa bla Kommissionens ansvarige Göran Johansson är ett under.

Samhällets Styvbarn som arbetar med den här frågan sitter bla med i den referensgrupp som ingår i kommissionens arbete. Det har varit tuffa tag, heta diskussioner. Men vi har varit med och drivit en fråga som berör flera tusen människor i Sverige.

Nästa steg måste vara att förhindra nya Styvbarn. Men här är samhället sämre på att lära av historien. Misstagen upprepas. Rebellrobban är bara ett av dem där en prestigefylld socialförvaltning i Farsta, har beslut sig för att upprepa, det vi gårdagens barn får ekonomisk upprättelse för nu, kanske.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 21 aug 2007 23:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: