sourze.se

Backhoppning: Två svenskar tog poäng i Einsiedeln

Andreas Arén är dagens suveräne. Efter första omgången låg han på en delad 6: e plats med ett hopp på 106,5 meter.

Även om han inte lyckades hålla i det i finalrundan, det blev lite för mycket vilja och även en del orutin över att vara så långt upp i resultatlistan så är det ändå ett rejält kliv framåt. Andra hoppet mättes till 100,5 meter och det blev en slutlig 23: e plats. Även Isak Grimholm tog poäng. Han tog sig till finalrundan efter ett första hopp på 102,0 meter och finalhoppet mättes till 101,0 meter och en 29: e plats. Bäste Finländare blev Harri Olli på en 8: e plats efter hopp på 104,0 meter samt 109,0 meter. Janne Happonen tog sin bästa placering hittills under SGP med en 13: e plats efter två hyfsade hopp på 104,5 meter och 106,5 meter. Kalle Keituri misslyckades i sitt andra hopp och slutade på en 30: e plats.

Vann gjorde Thomas Morgenstern, AUT som därmed också tog den sammanlagda segern i 4-nations Grand Prix. Tvåa blev Adam Malysz. POL och trea Jernej Damjan, SLO. Ledde stort efter första omgången gjorde Gregor Schlierenzauer men ett betydligt sämre andra hopp gjorde att han föll till en 6: e plats.

Dagens besvikelse i Finland var Janne Ahonen. Efter att ha haft ett av dom bästa träningshoppen så misslyckades han totalt i sitt första hopp och landade efter redan 99,0 meter och missade därmed finalen. Ett öde han delade med sina landsmän Jussi Hautamäki, som bara hoppade 96,5 meter, och Veli-Matti Lindström som hoppade 100,0 meter.

Världcupshopparna får nu åka hem, vila några dagar men redan på torsdag är det dags att träna och kvala i Polska Zakopane där det är tävlingar på fredag och lördag.

Samtidigt som de bästa hoppat i Einsiedeln har B-världscupen haft en tävling i Lillehammer idag. Det blev ingen bra svenskdag. Ingen av de fyra svenskarna lyckades ta sig till finalomgången. Närmast var Johan Erikson på en 34: e plats. Fredrik Balkåsen 35: a, Jakob Grimholm 43: a och Carl Nordin på en sista 50: e plats.

Finland däremot har fått en ny stjärna. 17 årige Ville Larinto som hoppade mycket bra också i deras nationella Veikkaus Tour, men som inte fick åka med på världscupen för att han saknade poäng från B-världscupen, han har nu ordnat den detaljen. Med mycket fin hoppning låg han efter första rundan på en 4: e plats. Andra hoppet var bra och hade räckt till en tredje plats i dagens tävling om han inte blivit diskvalificerad i andra omgången. Det gjorde att han fick 30: e platsen men han har numera CoC-poäng och vi kommer alldeles säkert få se honom hoppa i någon tävling i Sommar Grand Prixen. Joonas Ikonen, FIN blev då istället bäste finne med en 11: e plats. Akseli Kokkonen, som gjort comeback efter många år med skadeproblem, hoppade till sig en 16: e plats. Sami Niemi var ende finne att inte ta sig till final, han slutade på en 42: a plats.

Norge som ju hade hemmaplan hade mycket hoppare på plats. Bäst lyckades Sigurd Pettersen, som ju normalt hoppar i världscupen, med en 3: e plats. Thomas Lobben kom 6: a. Fler norrmän som plockade poäng var Haakon Helgesen 12: a, Terje Hilde 14: e, Lars Bystöl, som efter vissa disciplinära problem är utsparkad ur A-laget blev 15: e. Eirik Kjelstrup 21: a, Jan Aaraas 22: a, Vegard Sklett 26: a, Kenneth Gagnes 28: a. Som ni ser har Norge inga problem med återväxten i varje fall. Dessutom fanns även Vegard Swensen, Kim Rene Elverum Sorsell, Tord-Markusen Hammer och Andreas Vilberg på plats och hoppade men de missade alla finalrundan.

Svenskarna får en ny chans imorgon i Lillehammer att revanschera sig när tävlingarna fortsätter där.