sourze.se

Den ociviliserade svensken

Är svenskar mer benägna än andra folk att vandalisera? Det är inte utan att man börjar undra när man tar del av den senaste månadens svenska förstörelselusta.

Läser i dagens Metro att var fjärde timme krossas en busskur i Stockholm. Enligt tidningen förekommer det att folk åker runt i bil för att krossa så många busskurer som möjligt!

För några veckor sedan rapporterades att statyn av den mördade utrikesministern Anna Lindh blivit vandaliserad igen. Nu tar Nyköpings kommun bort den uppskattade minnesstatyn. Folk kan uppenbarligen inte låta bli att slå sönder den.

Olika system med lånecyklar fungerar alldeles utmärkt i många länder bla i Frankrike, Spanien och Norge. Företaget Clear Channel placerade i våras ut 600 cyklar i Stockholm varav majoriteten nu i dagarna rapporterades vara borta. Såväl cyklar som ställ slås sönder och inte sällan måste folk haft med sig rejäla släggor för att åstadkomma skadegörelsen. Av lätt insedda skäl är det tveksamt om verksamheten kommer att fortsätta.

I samband med fotbollsderbyn i Stockholm är det mer regel än undantag att vandalisering förekommer. Ofta någon pub långt ifrån själva arenan eller att bussar och tunnelbandvagnar ramponeras. I kväll är det derby mellan Djurgården och Hammarby. Undrar vad som då kommer att förstöras?

Utefter Medelhavets kust från Spanien till Turkiet ser man ofta att städerna placerar ut stolar utefter strandpromenaderna. Tjusigaste stolarna brukar, som det sig bör, man hitta utefter Franska Rivierans promenadstråk. Tänk Er att motsvarande skulle finnas utefter Stockholms milsvida kajer. Jag är rätt säker på att efter en vecka skulle en tredjedel vara stulna, en tredjedel vandaliserade och en tredjedel slängda i sjön.

I många länder finns det automater på gator och torg där man kan köpa allt från mat till cigaretter och sprit. Sådana fanns även i Sverige tidigare dock inte för sprit, förstås. Nu är dessa helt försvunna till följd av skadegörelse. Man behöver bara åka till Tyskland så finns det exvis cigarettautomater utomhus. Något som vore helt otänkbart i Sverige. Och då är skälet inte att man vill minska riskerna med att röka.

Jag vet inte hur vanligt det är i andra länder med att skolor brinner. Men jag har svårt att tro att något annat land kan slå Sverige i den grenen. Varje dag brinner minst en skola i Sverige. Antalet skolbränder har ökat kraftigt till över 500 förra året. "Siffrorna är grymt i underkant", säger Svenska brandskyddsföreningen.

Apropå brand så har vi bland en del Gävlebor det populära nöjet att bränna ned Julbocken. Ett något svårförklarligt julintresse som får många att lägga ned mycket möda på att klura ut bästa sättet att snabbast möjligt få igång en rejäl brasa.

Jaha, och vad beror då den här benägenheten att vandalisera på? Inte en susning är nog det ärliga svaret även om jag misstänker att det har något med vår sena urbanisering att göra och är därför kulturellt betingat. Men andra kanske sitter inne med det rätta svaret eller bara anser att jag överdriver?

För den som är intresserad av svensk mentalitet - på många plan - kan jag rekommendera boken med samma namn av professor Åke Daun. Den är förvisso från 1989 men det mesta gäller fortfarande. Där kan man bla få läsa om varför vi kallar gäster "främmande" och varför ordet "kallprat", ordsammanställningen "tyst och fin" och "tack för senast" saknar motsvarigheter i de flesta andra språk.


Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 13 aug 2007 16:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: