sourze.se
Artikelbild

Stureplan:Brats, sprithoror och köpta journalister

Nu ska jag berätta lite om hur jag upplever nattlivet på Stureplan efter mina nio års tjänstgöring som entrévakt på Spybar.

Jag har jobbat sammanlagt i tjugofem år som vakt vid krogdörrar mestadels i Stockholm, men jag har märkt en klar skillnad i attityd hos gäster beroende på ställe. Det är en tydlig skillnad t ex mellan Stureplan och andra stadsdelar i Stockholm. På Stureplan stöter man i mycket större utsträckning på människor som är arroganta, snobbiga och nedlåtande. De här personerna tycker sig vara mer värda än alla andra pga. att de tycker sig ha mer pengar, högre statusjobb, kändare föräldrar eller bor i ett finare område, än andra. De ser ner på människor som t ex bor i någon förort, som inte har det senaste modet av kläder/skor, inte har rätt utseende eller inte har ett glamoröst jobb. Det var många tillfällen när jag jobbade på Stureplan då jag fick se de bortskämda sk "Östermalms-bratsen" flina åt sådana som tillhörde den andra kategorin av människor som jag beskriver.

Det låter som grova anklagelser, men det är sant. De är bortskämda och egoistiska snorvalpar som inte känner empati med andra människor. De ger sken av att vara första klassens medborgare och tycker att dom har mer rättigheter än andra. Det som dom här bortskämda snorvalparna har gemensamt är bla festandet. Det betyder oerhört mycket för dom. Jag skulle våga säga att en av morgondagens stora grupper av knarkare kommer bestå av just denna typ av individer. Dom har inga gränser när det gäller sättet att festa på och dom skulle känna sig helt bortkomna om de exempelvis vaknade upp på Söder i Stockholm, för dom rör sig bara kring Stureplan. De träffas och festar på Stureplan flera gånger i veckan året om och under semestertiden besöker de flesta Båstad, Öland, Gotland, St:Tropez eller Ibiza. Det är samma människor som åker till dom här orterna och festar/knarkar. Jag menar inte att alla knarkar, men många av dom gör det. Som grädde på moset för deras ego blir dom insläppta på nattklubbar genom att nattklubbscheferna pekar på dom när dom står och väntar på att få komma in. Nattklubbscheferna känner oftast till de flesta av de här gästerna och ser, med en fingerpekning, till att dom blir insläppta av polisens utbildade ordningsvakter.

Nattklubbscheferna tycker sig veta vilka som spenderar mycket. Det handlar om dom som spenderar mycket pengar på sprit och champagne. Krogen är tacksam att man har de rätta gästerna, som höjer statusen samtidigt som pengarna trillar in i kassakistan. Vid borden är det inte ovanligt med sk helrör av sprit och champagne vilket lockar en del unga tjejer som imponeras av denna uppseendeväckande glamour för stunden. Grabbarna har en väldigt nedsättande syn på dessa tjejer och kallar dom för "spritluder", dvs. tjejer som är lösaktiga enligt deras tycke och som de kan ligga med efter att man bjudit dom på sprit. De super ner tjejerna med mängder av sprit i väntan på att dra med dom till en eventuell efterfest eller på att åka hem för sexuella aktiviteter. Det här är något som inte många av tjejerna räknat med före bjudningen, men det är priset de får betala. Många av tjejerna inser det först dagen efter när de vaknar till liv efter all sprit de fått i sig kvällen innan. Man kan ställa sig frågan hur ofta det sker sexuella övergrepp när de försvarslösa tjejerna inte är medvetna om det eller inte vågar berätta det för någon av rädsla för att det sprids. Tjejerna får dras med förnedringen och skamkänslan efter händelsen.

Många av dom här unga tjejerna som dras till Stureplan är väldigt imponerade av livet på just där pga att dom läst om hur häftigt det är där med alla kändisar som festar och som många nöjestidningar rapporterar om. Det skrivs och hyllas med spaltmetrar dagligen i vissa utvalda tidningar om Stureplan. Det är uteslutande positiva saker som skrivs. Man kan läsa om kändisen som var där, som drack det, som hånglade med den, som pratade med den och tyckte det var det häftigaste stället han/hon besökt någonsin, etc etc. Krogen passar på att tipsa media om exempelvis när någon stor känd artist eller filmstjärna besöker krogen för att få sköna artiklar. När polisen griper någon person känd eller okänd för narkotikabrott eller för andra brott då håller man käften och tystar ner det hela för det vill man inte få ut i media. Man bjuder in nöjesjournalister till kändisfester, som krogarna har vid flertal tillfällen varje år, för att visa hur mycket kändisar som kommer till stället och på så sätt förhärliga och höja statusen på stället och dessutom få ut det i dom stora blaskorna. Bra pr för krogen och bra scoop för tidningen.

Det är först när saker kommer upp till ytan som media börjar vakna upp och inse verkligheten bakom den falska och ytliga fasaden. Jag insåg det för länge sen och försöker upplysa om det som sker bakom kulisserna men får inget gehör efter alla falska ryktesspridningar om mig som person. Det är bla vissa tv/radio/tidningsreportrar som har hjälpt till att sprida massa lögner om mig. Dessa reportrar har nära relation till de reportrar som jobbar för en webbtidning som ägs av en krogkoncern på Stureplan. Reportrar som låter sig mutas med bl a middagar, sprit eller vip-behandling på koncernens krogar. Det handlar inte om många reportrar, men tillräckligt för att skada mig. Jag må framstå som en knäppgök som privatperson efter alla konstiga artiklar i media - och det är just det dom rider på när de sprider rykten om mig - men mina tjugofem års arbetslivserfarenhet och min yrkeskunskap kan ingen ta ifrån mig. Jag vet vad jag vet och ser fram emot när min bok, som snart är färdig, kommer ut där jag får uttrycka mig fritt. Jag sparar inte på krutet. Mina antagonister kan fortsätta att smutskasta mig hur mycket dom vill. Och jag vet att jag kommer få betala ett högt pris. Men jag räds inte någonting förutom att det ska hända saker med mina nära och kära.

Alla människor har lika värde. Till alla som tror att Stureplan är världens centrum föreslår jag att slå upp en världskarta och titta efter bilden på svampen. Syns den? Åk till Söder och uteserveringarna på medborgarplatsen och titta och förstå att det finns ställen som är minst lika bra som Stureplan. Kanske något för vissa nöjesjournalister också att inse, att det finns andra ställen och rapportera om. Dock får ni kanske betala för era drinkar där.

På senare tid har det skrivits ovanligt mycket om Stureplan i media, men den här gången handlar det om något mycket negativt; våldtäkt. I maj i år anmälde en 19-årig tjej våldtäkt efter att ha gått hem med två kända Stureplansprofiler. Killarna friades i brist på bevis, men av diskussionerna efter händelsen står det klart att många har svårt att tro på killarnas oskuld. Snarare tror många att det handlar om en "sprithora" som fått betala för att ha blivit road på krogen. För en vecka sedan inträffade ett nytt fall där en ung tjej anmälde våldtäkt och den anmälda killen är igen en av de två som friades för våldtäkt i maj. Utfallet i det senare målet är oklar, men debatten och diskussionerna får nytt bränsle, bland annat här på Sourze, både om hur man ska kunna få klarhet i våldtäktsmål och om vad som egentligen sker i nattlivet på Stureplan. Media skriver spaltmeter men samtidigt syns samma nöjesjournalister som skrivit artiklarna på mingelbilder från Stureplan skålandes i champagne.

Nej, det måste bli skärpning vad gäller den objektiva bevakningen av vad som sker i de flashigaste krogkvarteren i Stockholm - de runt Stureplan. Det kan inte få vara ok i ett samhälle som Sverige att kommersiella intressen tillåts styra vad som skrivs i, så kallad, oberoende media. Tur att Ronny Sandahl på Aftonbladet finns. Ronny är ett av få exempel, i den nöjeslivsbevakande kvällpressen, på omutbarhet. Han skriver det han ser och skiter i att låta sig påverkas av lismande krogägare.


Om författaren

Författare:
Fadde Darwich

Om artikeln

Publicerad: 12 aug 2007 16:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: