sourze.se

Måste Öland sjunka först?

Det verkar som om regeringen och många svenskar inte anser att Bangladesh sak är vår.

Det är helt uppenbart att vi som har vårt på det torra inte tar växthuseffekten på allvar. Det gör däremot de många miljoner i Indien och Bangladesh som blivit hemlösa och fått sina ekonomier söndertrasade på grund av översvämningar.

Vad krävs för att vi i Sverige ska ta växthuseffekten på allvar? Att Öland försvinner under vattnet? Eller Helgeandsholmen?

Flyget är en gigantisk miljöförstörare. Det har alla blivit allt mer medvetna om. Men i den bristande logikens namn flyger vi mer än någonsin. Svenskarna är inte intresserade av att kompensera med någon form av frivillig koldioxidavgift.

Stefan Helgesson som är mycket medveten om problematiken tog 7 aug i DN:s kulturdel upp flygets skadeverkningar. Han kom med några intressanta, kanske retoriska, påståenden, som är väl värda att kommentera.

"Familjen på sista minutenresan till Kreta vet att så här orkar de möta en tuff höst." Eftersom sommarsolen faktiskt lyser i Sverige kan det inte handla om solproblemet. Det är fullt möjligt att ha trevligt i Amsterdam eller Paris eller både/och. Dit kan man åka med tåg. Är det en för stor "uppoffring"? Snarare högintressanta semestermål.

"Svenska skogsingenjören måste till Jakarta, det ingår ju i hennes jobb." Det är inte klimatsmart av ingenjören att åka till Asien, det jobbet kan hon överlåta till folk som bor i den delen av världen. Vi svenskar är inte så mycket duktigare än andra.

"Hjälparbetaren från Brasilien kan inte gärna ta tåget till Sudan." Det där för tanken till det ologiska att år efter år att skicka kött från Brasilien till Stockholm eller att skicka norsk lax som ska till Sverige till Bangkok för att fileas.

Den braslianske hjälparbetren kan koncentrera sig på den stora mängden problem i det egna landet och i grannländerna och låta afrikaner hjälpa till i Afrika. Däremot kan avancerade teknikinsatser i en del fall motivera långa resor.

Det finns massor att göra för att motverka växthuseffekten. Det är tragiskt att vi inte gör det. Bangladesh sak är uppenbarligen inte vår. Det som händer, det händer ju där. Inte här.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 07 aug 2007 20:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: