sourze.se

En liten Putin i riksdagen?

Yttrandefriheten kan vara i fara. Det handlar om mer än kändisreportage.

Det sämsta med EU är nog inställningen till demokratin. Nu har det utretts hur Sverige ska kunna "harmonisera" ja, det heter faktiskt så - lögnaktigt ord! sig till EU när det gäller yttrandefrihet och tryckfrihet. Hur det går med detta återstår att se.

Risken kan vara stor. Man behöver inte ens ha halvgott minne för att erinra sig hur det var med personuppgiftslagen, där riksdagen först bockade och bugade mycket för EU mer än vad som var nödvändigt. Anpassning dessutom överdriven var ordet - inte harmonisering.

Det alarmerande är att svenska riksdagspolitiker svarar si eller så, beroende på vem som frågar.

I en enkät som utfördes av Sifo på uppdrag av Pressens Tidning svarade 9 av 10 riksdagsledamöter anonymt att de vill begränsa polisens yttrandefrihet och 3 av 4 vill begränsa mediernas rätt att bevaka kändisar.

Men när Expressen frågar om yttrandefrihet är i princip alla riksdagsledamöter emot inskränkningar i den svenska tryck- och yttrandefriheten.

Även vi som är trötta på kändisreportagen måste inse att här lurar en fara. Steg 1 kändisar och steg 2 poliser kan följas av okända steg 3 och steg 4. Etcetera.

Tyvärr vilar det nog en liten Putin i en och annan riksdagsledamot.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 06 aug 2007 19:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: