sourze.se

Östberga - en moderat slum

Ungdomar som bränner och förstör bilar. Ungdomar som försöker bränna ner parkleken.
En skola där alla givit upp!

Tidigare skrev jag om Östberga - platsen som Gud har glömt. Eller rättare sagt politikerna i Stadshuset, Svenska Bostäder m.fl.
Vaknade i natt av att brandkåren stod nere i lekparken. Några ungdomar hade försökt elda upp parklekens byggnader. Av ren slump var två vuxna ute med sina hundar och kunde rädda det innan branden hann starta. Däremot fick de se hus som man byggt och jobbat med att förstöras.

Det är inte första gången detta sker. För bara några dagar sedan förhindrades en annan anlagd brand att ta fart.
Bilägare får sina bildar sönderslagna, i vissa fall uppeldade. Ungdomar i Östberga regerar efter klockan nio på kvällarna.
Var finns föräldrarna? 60 i Östberga är invandrare. Merparten av ungdomar som är ute sent på kvällarna är barn från 14 -20 år, merparten med icke svensk härkomst. Flickor i Östberga hålls i
järngrepp medan pojkar tillåts det mesta. Varför finns inte föräldrar till alla barn i området ute och tar reda på vad deras barn gör eller finns på kvällarna?

Östberga Skola har mer och mer blivit en slumskola. Svenska föräldrar flyttar sina barn till andra skolor, på grund av dålig ordning och brister i skolans undervisning.
Allmännyttans hus säljs ut till lågpris. Folk som inte vill köpa hotas och trakasseras. Andra luras till att bli medlemmar i en bostadsrättsförening de inte vill medverka till.
Husen är dåligt underhållna. Avloppen svämmar över, underhållen av bostäderna är summariska.

De som vill köpa kan köpa sin bostad en stor sådan för ca 600 000 kronor för att i nästa steg sälja för ca 1,6 miljoner.
Att köpa en bostad i Östberga är att bli lurad inte bara för att ingen vill flytta hit utan också för att husen är undermåliga.
När borgarna tillträdde efter valet var tongångarna att de skulle satsas på skolan, socialt eftersatta områden mm. Inget av detta blir av. I stället säljer man ut allt från allmännyttan till lekparker, fritidsgårdar, skolor.

Jag låter gnällig och jag är förbannad. Det jag berättar är bara delar av hur det är i verkligheten. Och faktum är att det var bättre i Östberga under socialdemokraternas period.
Skall jag hårdra det tror jag att Östberga är ett av många områden som kommer att bli slum, en slum som moderaterna medvetet medverkar till genom att skära ner på allt som har med social satsning att göra.
Vill minnas att Göran Hägglund KD uttalade sig om att det finns gott om billiga områden dit folk kan flytta som inte har råd att köpa sina bostäder- är Östberga ett av dem?
Hur länge skall boende i Östberga acceptera misären och den sociala nedrustningen och när skall föräldrar och vuxna i området vakna och börja röra sig ute.
Måste det till våldtäkter och mord innan någon reagerar.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 12 jul 2007 03:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: