sourze.se

Live Earth - Gränslöst hyckleri gånger 100

Al Gores "Live Earth" borde belönas med första pris inom kategorin "rika som låtsas bry sig"!

Världen har begåvats med ännu ett dåligt samvete direkt hitrest från hycklarland. Hans namn stavas Al Gore och ingen borde väl ha missat hans lönnfeta uppenbarelse i både radio och Tv. Likt en nyfrälst försöker han nu få relativt vanliga människor att känna än mer dåligt samvete än de redan gör, för vår världs väl och ve.

Somliga säger att detta är hans revansch efter den pinsamma förlusten mot George W Bush i det amerikanska presidentvalet för "hundra år sedan". En intressant hypotes kan vara att fundera på hur alarmerande Al Gore skulle ha framstått beträffande världens miljöproblem, om han istället vunnit valet mot Bush då det begav sig. Skulle han då ha suttit i sin 20 rumsvilla som slukar mer el på en månad än vad som normalt går åt till 10 svenska familjer tillsammans på ett år och filat på manuset till "An inconvenient truth"? Knappast!

Likt Geldofs "Live Aid"-1985, bestod spektaklet av diverse kända rockartisters framträdanden. Skillnaden är att Geldof tog sikte på världssvälten vilken fortfarande är högaktuell än i dag. Flertalet av artisterna var ditresta medelst egna privatjet. Från flygplatsen färdades de vidare till arenan i bensinslukande vrålåk som knappast kan kvalificera sig bland de mest miljövänliga alternativen av fordon.

Gemensamt för alla artister var att deras utrustning slukade en icke oansenlig mängd el under evenemanget. Sheryl Crow lånar dessutom ut sin röst och musik i en reklamfilm för en miljöfarlig SUV-bil! Alla förespråkar de ett leverne och ett beteende som ingen av dem är beredd att själv leva upp till.

Självklart är vår miljö och omvårdnaden därav, det viktigaste problem vi har att tampas med. Frågan är om hycklande artister och president-wannabees är vägen till en bättre värld.

Men det krävs mer än att Al Gore säljer sin 20 rumsvilla till bättre behövande, det krävs mer än att Metallica pumpar ut sin rockmusik med elslukande förstärkare, det kävs mer än att Bono slutar åka privatjet, det krävs mer än att du och jag slutar ta bilen då vi är för lata för att gå. Det krävs så oändligt mycket mer så!

Är du beredd att sälja bilen och åka kommunalt trots att det tar lite längre tid och kanske upplevs som lite mer ansträngande? Är du beredd att skrota diskmaskinen och istället diska för hand? Är du beredd att sänka temperaturen till 15 grader inne på vintern istället för som nu, 22?. Är du beredd att sänka din totala levnadsstandard till en nivå som var vanlig på 1920-talet?

Svarar du ja på ovan ställda frågor så kanske, kanske finns det en mikroskopisk chans att vi kan rädda världen!


Om författaren

Författare:
Göran Larsson

Om artikeln

Publicerad: 12 jul 2007 10:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: