sourze.se

Persson patetisk som lobbyist

Persson är inte ensam. Jag blir besviken när jag får höra att en f d mp-riksdagsman har blivit lobbyist åt Skanska.

Hörde i radioekot 10 juli mp:s riksdagsledamot Karin Svensson Smith berätta att tre personer, som under förra mandatperioden satt i riksdagens trafikutskott, nu agerar som lobbyister i riksdagen. En var kristdemokrat, en var folkpartist.

Till min besvikelse får jag höra att den tredje är förre mp-riksdagsmannen och miljökämpen Claes Roxbergh, som nu jobbar för vägbyggaren Skanska. Han var ordförande i riksdagens trafikutskott.

En "poäng" i sammanhanget är att Claes Roxbergh är ordförande i Järnvägsforum. Hur agerar han när Skanska vill vinna en järnvägsupphandling?

En intressant fråga är också hur många stolar man kan sitta på utan ramla av. Åtminstone etiskt.

Först att tvärvända av miljökämparna var nog bromotståndaren Björn Gillberg. Han blev avlönad konsult åt de konsortium som byggde Öresundsbron. Besvikelsen var stor. Men förmodligen var det så att Gillberg, som under många år jobbat självuppoffrande, behövde pengarna - kanske för goda ändamål.

Karin Svensson-Smith anser att det behövs en karenstid innan man övergår från politiker till avlönad påtryckare. Det har hon rätt i. Personligen anser jag att politiker borde hålla sig för att goda att göra ideologiska piruetter för att tjäna pengar.

Det är illa om Göran Persson har blivit något av en föregångare och avsuttna politiker resonerar så här: Kan en gammal statsminister så kan väl jag.

Är det bara pengar det handlar om? De avsuttna, som ofta har en god pension, kanske har ett behov att vara med i någon form av verksamhet. Bli uppskattade, åtminstone av några.

Men om det inte handlar om pengarna så vore det väl logiskt att avgångna mp-politiker ägnade sig åt t.ex. SNF eller Greenpeace eller Amnesty. Många aktiva och passiva mp-are gör just det. Men då gör de det i de flesta fall utan lön.

När jag i dag hörde Göran Persson tala för Bil Sweden i P 1 så lät det patetiskt. Han hade samma framtoning som när han som statsminister talade om fattiga och förtryckta. Det lät som Public Service i Gomorron världen. Men det var på riktigt. Tyvärr.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 10 jul 2007 19:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: