sourze.se

Backhoppning: Svensk på pallplats i Slovenien

Andreas Arén, Holmens IF, Falun, den bästa svensken förra säsongen, startade lysande med en pallplats i den andra tävlingen i Slovenska Velenje.

B-världscupen i backhoppning startade igång sin Sommar Grand Prix denna helg i Slovenska Velenje. På fredagen fick man avbryta träningen pga en olycka som inte hade med backhoppningen att göra men ambulansen behövdes och utan ambulans får man inte ha tävlingar. Mycket sent kom så till slut träningen igång igen. Andreas Arén, den bästa svensken under förra säsongen inledde mycket bra och var den som hoppade längst under träningen. Han var enda svensk som fick hoppa vidare i omgång två och låg på en 22:a plats. I omgång två fick han på ett riktigt bra hopp och klättrade flera placeringar men tyvärr så blev han sedan diskad pga icke reglementsenlig dräkt. Det var totalt sju hoppare som blev diskade av den orsaken. Det är en regeländring om utformningen på halslinningen på hopparnas dräkt och det verkar som det ställer till lite för dom så här i inledningen av säsongen. Trots allt så tog Andreas poäng då han slutade på en 30:e plats. Övriga svenska placeringar var 33:a Isak Grimholm, IF Friska Viljor och 39:a Johan Erikson, Holmens IF. Jakob Grimholm fanns bland dom som blev diskvalificerade.

Idag var det då tävlingsdag nummer två. Efter första omgången hade vi två svenskar vidare genom Jakob Grimholm, IF Friska Viljor på en 28:e plats och Andreas Arén, Holmens IF på en 4:e plats. Isak Grimholm, IF Friska Viljor slutade på en 40:e plats och Johan Erikson, Holmens IF blev diskad pga dräkten, ett öde han delade med sex andra hoppare. Tyvärr lyckades inte Jakob försvara sin placering utan föll tillbaka i andra omgången och slutade på en 30:e plats. Andreas däremot hoppade upp sig till en tredje plats och vi fick därmed en svensk på pallplats redan i den första tävlingen. Efter denna framgångsrika helg för Andreas ligger han i den totala sammanräkningen på en 7:e plats med 61 poäng. Den andra svensk med poäng, Jakob Grimholm ligger på en 38:e plats. Continentalcupen stannar i Slovenien men flyttar sig till Kranj där man hoppar vidare imorgon. Svenskarna kommer att starta även där, sedan har man nästa träningsläger 16-22 juli och därefter kommer man att hoppa i Världscupens Sommar Grand Prix.

Under helgen har det ju också kommit besked om att det blir ryska Sochi som kommer att arrangera vinter-OS 2014. Svenska landslagstränaren Wolfgang Hartmann har gått och sagt att målet i Sochi är individuella medaljer för backhopparna och att redan i Vancouver 2010 siktar man på lagmedalj.