sourze.se

Alkisar behöver ingen service

"Jag har väntat i fyra timmar för att läggas in." Kvinnan skulle läggas in på Maria Beroendecentrum i Stockholm. Vi kom vid tre på eftermiddagen. Klockan sex hade ingen läkare kommit.

Det sägs att man ska vara frisk för att kunna hävda sig inom sjukvården. Ja då får jag säga att man måste vara nykterist för att söka hjälp som alkoholist. Här för leden följde jag en god vän, en arbetande sådan och alltså skattebetalare.

Efter en period av drickande åker vi till Maria Beroendecenter. En privat klinik för missbruksvård. I väntrummet satt några spridda själar varav en kvinna, en kille vars liv brakat ihop. En ung flicka och så vi. Att komma till en sköterska gick snabbt. Men sedan tog det stopp. Min vän som inte ätit på flera dagar undrade om det fanns en automat eller liknande. Nej, sa personalen inte på hela sjukhuset. Vi väntade från tre till 18.00 sedan orkade inte min vän längre. Kvinnan som väntat på inläggning sedan klockan 13.00 kom in strax innan vi gick.

Jag frågade när en eventuell läkare kunde träffas och fick veta att en läkare skulle ha både jouren och akuten på Maria. Det som slår mig är att vanlig sjukvård består av köer, men där finns som regel något fler läkare. Maria Beroendecenter känns för mig som att missbrukare i sig inte är så mycket värda, men väl bra att tjäna pengar på. En aldrig sinande ström av heroin, kokainister, alkisar m.fl, en bra inkomstkälla som inte förtjänar så mycket service eller snabb hjälp.

Om jag var missbrukare och skulle söka hjälp akut skulle jag dra mig i det längsta. Förnedringen finns i missbruket men den känns än större när man ställs inför vården. Det sägs att privat vård är bättre och effektivare än offentlig.
Ja om privat vård för missbrukare ser generellt ut som Maria förstår jag att den är effektiv. Inte minst är den inkomstbringande för ägarna.

Jag minns när Maria var offentligdrivet. Då fanns det läkare, fler sängplatser och som missbrukare blev vi bemötta med viss värdighet.

Den förra regeringen var inte några mästare i att klara problemen, men den borgliga regimen pratar mycket men har lite verkstad.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 05 jul 2007 17:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: