sourze.se

Storstäda necessären

Det är faktiskt ett måste att rensa ut lite ur sminkväskan regelbundet. När gjorde du det senast? Om du inte kommer ihåg, kan jag lova att det är på tiden.

Börjar mascaran lukta lite underligt och inte alls ha samma konsistens som när du köpte den? Har du bara lite rouge kvar i kanterna som det knappt blir någon färg av? Och visst är det svårt att måla med kajalpennan som inte har längden den en gång hade?

Smink är, vare sig du vill det eller inte, en förbrukningsvara. Så fort du öppnar förpackningen startar åldrandeprocessen hos produkterna, samma med mjölkpaketet du har i kylen. Inte dricker du mjölken om den smakar surt? Men om mascaran luktar illa, varför ska dina stackars ögonfransar stå ut med den? Den har antagligen passerat bäst-före-datum X antal användningar sedan. Den nya EU-märkningen som finns på många produkter anger inte ett specifikt datum, däremot anger den hur länge du kan använda produkten innan den blir för gammal. Oftast är det hudvårdsprodukter som är märkta på baksidan av kartongen, men även smink börjar bli stämplat. Vissa kosmetikamärken har en annan typ av märkning, de anger ett bäst-före-datum på plomberade produkter.

En tumregel är att så fort du öppnar din nya mascara håller den uppskattningsvis i 3-4 månader beroende på hur mycket du använder den.

För när du väl skruvar av locket kommer det in luft i hylsan som gör att kletet torkar. Därför ska jag också passa på att slå hål på en myt här; du ska aldrig pumpa borsten in och ut i din mascarahylsa mer än nödvändigt! Du får knappast mer färg på borsten, men du förkortar livslängden på den ett par veckor eftersom extra luft kommer in och gör mascaran torr.

Om du inte tycker att du har tillräckligt med färg på borsten, rulla istället runt inne i hylsan och dra sedan ut och måla fransarna.

Tänk på att aldrig använda en mascara som någon annan använt innan dig. Det spelar ingen roll om det är en testermascara i en butik, morsans eller väninnans mascara, den kan fortfarande orsaka ögoninfektioner.

Det värsta du kan göra är att prova en mascara i en butik. För det första vet du inte hur gammal mascaran är, är butiken dålig på att beställa testers kan den mycket väl legat till förfogande för vem som helst under ett år eller två. Alla har tillgång till mascaran, kanske är det hundra personer innan dig använt den.

Skulle du äta med en sked på en restaurang som du vet aldrig blivit diskad? Det spelar ingen roll om du gör rent mascaraborsten, det är i cremen i hylsan som bakterierna lever loppan.

Generellt med sminkprodukter kan man gå efter regeln att flytande produkter till exempel foundation, mascara, concealer håller kortare än de i fast form exempelvis ögonskuggor, puder, rouge.

Du lätt kan förlänga livslängden på dina produkter.
Sminket håller längre om man undviker att använda fingrarna på dem och istället använder väl rengjorda penslar och svampar. Om du tar med fingrarna på ögonskuggor och puder så kommer de naturliga fetterna du har på huden i direktkontakt med puderformen och bildar yta som gör det svårare att fånga upp färgen än tidigare. Om du mot förmodan ändå får en hinna på dina produkter kan du använda ett rent och vasst föremål för att försiktigt skrapa bort den. Eller helt enkelt investera i en ny och fräsch produkt.

Var noga med att skruva åt mascaran ordentligt, stäng alla burkar och hylsor så att varken luft eller ljus kommer åt produkterna, på så sätt bidrar du också till ökad hållbarhet.

Det är viktigt med ett regelbundet underhåll av sminket, det vill säga att man vässar sin kajalpenna, byter gummit i ögonfransböjaren, ställer nagellacket i kylskåpet och ser till att det aldrig kommer in fukt i puderdosan. Om det kommer fukt i direktkontakt med pudret du kanske har en svamp däri som du just använt på ett ansikte med foundation på, kan det bildas en hinna på pudret som gör det svårt att få tag i färgen. Skrapa då bara bort översta lagret på pudret med naglarna så blir det sm nytt. Ha gärna kvar plasten mellan svamp och puder som kommer med då du köper det, då får du ett superbra skydd.

Älskar du cremerouge? Glöm för guds skull inte att vara extra noga med att skruva på locket ordentligt när du är klar. Cremer och luft är inte den bästa kombinationen… Detta gäller givetvis även mascaror, foundation, läppstift, cremeögonskuggor, dina rengörings- och återfuktande produkter, i stort sett alla grejer som är flytande i konsistensen.

Smular mascaran och luktar illa - släng!
Har din foundation skurit sig i konsistensen - släng!
Har dina flytande makeupprodukter torkat och blivit svampliknande - släng!
Luktar ansiktscremen härsket - släng!

När du nu kasserat alla dina produkter som för länge sedan passerat bäst-före-datum, ge dina andra, fräscha grejer en riktig omgång. Torka av dem med en blöt trasa, vässa alla dina pennor och varför inte investera i en ny, snygg necessär? Det kommer att vara mycket roligare att lägga makeup då! Genomför regelbundna rensningar i din necessär, kanske lika ofta som du städar där hemma?


Om författaren

Författare:
Lisa Muhrer

Om artikeln

Publicerad: 24 jun 2007 02:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: