sourze.se

Adam Tensta: "Man måste ha något att berätta"

Jag fick ett snack med hiphopartisten Adam Tensta.

Berätta om skivan, "Is a Tensta Thing", vad kan man förvänta sig?
- Den här skivan är som mitt barn. Jag ser den som en introduktion till musikvärlden. Den är jävligt personlig, på många olika plan, och handlar om vad jag ser i min vardag. Om allt från kärlekshistorier till kriminalitet. Det kanske blir en liten cross-over för dom som bara hört singeln "They Wanna Know", eftersom jag valde att samarbeta med en houseduo där, men det ska inte bara vara renodlad hiphop, jag kallar det hellre renodlad musik.

Vad skiljer dig från exempelvis Timbuktu, Snook, Petter?
- Jag kan bara tala för mig själv, utifrån min egen person. Det är ingen som kan berätta det jag berättar. Värdet i musik för mig är när folk gör något som är väldigt personligt. Så jag tänker inte säga att det jag gör är bättre eller sämre än det någon annan gör, det är bara annorlunda.

Vad är det främsta budskapet i din musik?
- Man ska vara sin egen människa. Man ska inte försöka vara nån annan.

Vad har du för förebilder inom hiphop?
- Väldigt många. Jag har ingen speciell kärlek till east eller west, och jag gillar inte bara amerikanska hiphopare. Alltifrån Dead Prez till Common, till Talib Kweli. Grym hiphop.

Hur viktigt är image när man håller på med hiphop?
- Jag tror att det är så att man måste sticka ut med något. Man måste ha gått igenom något. Anledningen är enkel, folk vill väl ha något att relatera till. Man kan inte vara ett blankt papper när man ska skriva musik, och visst går det att ljuga, men då har man målat upp en bild som är felaktig.

Inom hiphopkretsar är det väldigt viktigt att komma ihåg vart man kommer ifrån. Vad är det folk inte vet om Tensta?
- Det finns så mycket, bara att gå av tåget, se alla olika kulturer, känna olika lukter. Det finns ingen annanstans. Det är synd att media väljer att presentera en snedvriden bild av Tensta, det är tydligen lättare att skriva något dåligt än något underbart. Jag tror inte att det handlar om att journalisterna ljuger, men dom sållar bort det som är bra.

Det är många som tycker att folk ska ge fan i att blanda musik och politik. Vad tycker du om det?
- Jag blandar inte musik och politik så värst mycket, men mitt syfte är absolut att skapa en debatt som senare kanske kan skapa en förändring.

Vad vill du förändra?
- Mitt fokus ligger på förorterna. Det finns väggar som gör det svårare för folk att ta sig från Tensta, att utbilda sig ordentligt och så vidare. Det är viktigt att det satsas på att integrera förorterna i samhället.

Berätta om vad du gör just nu, spelningar osv.
Jag jobbar i stort sett varje dag med min skiva, "Its a Tensta thing". Nu blir det nog så att den släpps nu i höst, i september. Andra stora grejen som händer är Hultsfred. Där kommer jag köra en dryg halvtimme med min DJ.


Om författaren

Författare:
Cim Efraimsson

Om artikeln

Publicerad: 15 jun 2007 11:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: