sourze.se

Lärare är människor med rättigheter

En gång för alla. Det var kommunen som backade ur förhandlingarna, inte facket.

Det verkar råda stor okunnighet om lärarsituationen, inte bara här på Sourze utan i samhället i stort. Lärarnas organisationer är bundna av fredsplikt i tre år detta är sista avtalsåret. Det innebar att Stockholms Stad kunde välja att lämna förhandlingarna eftersom lärarna inte hade något att sätta emot. Också de skolor som ville höja mer än 2 procent fick order att inte göra det.

Lärarförbundens medlemmar har som regel lång utbildning och studielån, den lön de har i förhållande till utbildning är låg jämfört med andra akademiska utbildningar.
Med det s.k. påslag som blir i år får lärare som enda grupp en lönesäkning eftersom påslaget motsvarar inflationen.

I höst startar förbunden sina nya förhandlingar och har då en helt annan frihet. Det innebär att arbetsgivarna bundit ris åt sin egen rygg, för nu kommer inte facken att backa. De kommer att fullt ut kräva samma avtal som övriga fackliga förbund. Kan inte detta nås finns strejkmöjligheten kvar. MEN ingen lärare vill strejka eftersom eleverna får sitta emellan. I valet mellan att få stå tillbaks med löneökning värd namnet och eleven kommer kanske lärarna ändå att använda varsel som medel för att nå fram. Detta för att elever idag och ungdomar i framtiden skall ha engagerade, bra lärare som vill arbeta inom skolan.

Ett annat problem, som inte nämns i debatten är att den borgliga alliansen samt partierna i Stadshuset i sina valmanifest lovade att ge skolan resurser och öka statusen i lärarjobbet.
Det har blivit tvärtom. Stadshuset har skurit ner bidragen till skolorna, vägrar att ge skolorna lönekompensation.

Däremot är man väldigt pigg på att sälja ut skolor till privata företag och på s.k. entreprenad. Detta i sin tur innebär att Kommunen slipper ta det ansvar det innebär med bl.a. lärarlönerna.
Det är inget fel på Kommunala skolor, lärare där gör lika bra jobb om ibland inte bättre. En kommunal skola innebär rätten för att också dem som inte passar in i friskolemönstret att få en chans.

Slutligen inom skolan lär vi också eleverna att strejkrätten är en del av den fackliga demokratin, liksom att få välja parti, regering mm.
Det odemokratiska ligger i att förvägra människor rätten att slåss för sina villkor.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 14 jun 2007 18:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: