sourze.se

Lärarnas demonstration var odemokratisk

"...hur skulle vi agerat om läktaren en annan kväll fylldes med plakatviftande företrädare för någon ökänd MC-klubb?" Kommunfullmäktiges ordförande om incidenten vid lärarnas demonstration i Stockholm i måndags

Det är sällan som åhörarläktaren i Stockholms stadshus är välbesatt. Därför är det en glädje när det händer. Den ordning som gäller för folkvalda församlingar får dock inte kränkas. När jag leder sammankomster med fullmäktige är det i första hand min uppgift att förhindra detta.

I alla demokratier är det en given sak att de folkvalda vid beslutstillfällena skall fatta sina beslut utan påtryckningar från någon utanför kretsen av de valda. Så t ex tillåter inte riksdagen plakat, banderoller, talkörer, utrop eller andra slags demonstationer från riksdagens besöksläktare. Det gör heller ingen annan demokratiskt vald församling.

Skälen för detta är att de demokratiskt valda när de går till beslut skall göra det utifrån det ansvar väljarna gett dem och utan yttre påverkan av vad slag det vara må. Lärarnas demonstration på läktaren i stadshuset den 11 juni kan fullmäktige knappast ha upplevt som hotfull. Men om vi tillåtit deras plakat att visas på läktarn hur skulle vi då agera om läktaren en annan kväll fylldes med plakatviftande företrädare för någon ökänd MC-klubb?

Den grupp demonstrerande lärare som först kom in på åhörarläktaren i stadshuset var tysta men höll upp plakat. Jag förklarade då, att inga demonstarationer på läktaren kunde medges och uppmanade dem att lägga ifrån sig plakaten. Men så skedde inte. Hade de gjort detta skulle de alla ha varit välkomna att stanna.

När nya plakatbärare strömmade till angav jag att antingen upphörde de att demonstrera eller också måste de lämna läktaren. När inget av detta skedde ajournerade jag fullmäktigmötet i avvaktan på att stadshuset personal visade ut dem som fortsatte demonstrera. Jag nämnde också att jag fann det särskilt olyckligt att lärare som bl a har som uppgift att fostra elever till respekt för demokrati bröt mot en av demokratins grundläggande spelregler.

Vid en tidpunkt, möjligen på tecken från någon av sina ledare, bestämde sig de demonstrerande lärarna för att lämna salen. Förhandlingarna kunde då återupptas och beslut fattas i de återstående ärendena på fullmäktiges fördragningslista.

Som vald av fullmäktige att leda arbetet i rådssalen var det min uppgift att se till att så kunde ske. I den sakfråga demonstrationen gällde inser jag att det kan råda skilda meningar.

Liksom säkert alla övriga ledamöter av Stockholms fullmäktige är jag en övertygad förkämpe för mötes- och demonstrationsfrihet på allmän plats.


Om författaren

Författare:
Hadar Cars

Om artikeln

Publicerad: 12 jun 2007 22:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: