sourze.se

Sjung om studenter....

Student. 12 år i skolan är över. Det innebär neuros för lärare och elever.
Det är känslan över det som är förlorat i mitt liv.

Nyss hemkommen från våra treors slutfest på gymnasiet. Lärare bjöds in tillsammans med elever för att fira. Det var inte så att vi bjöds in för att de fick bra betyg utan mer för att de har haft tre bar år i skolan.
Jag älskar lärarjobbet. Jag älskar verkligen min arbetsplats. Jag har bra kolleger, toppen arbetsledning och underbara elever.
Ikväll sa jag hej då till studenterna.
De pratade om framtiden och drömmar. Vad de vill med livet.
Någon vill bli filmare, tro mig han blir det. En annan volontär i Sydamerika för att bygga upp ett barnhem. En annan jobbar för att tjäna pengar och sedan kunna resa, ytterligare några vill arbeta med grafisk formgivning. Och vi har absolut urduktiga grafelever och fotoelever. Jag är stolt över dem - inte för deras prestationer enbart - utan för att de växt som människor.
Efter en öl i baren och lite småprat granskar jag hopen av treor - de skrattar och de gråter. Vi kramas och jag känner - ok betygen är inte allt - men ni är bra människor. Ni klarar livet var och en på ert sätt.
Samtidigt, när jag ser grupper av f.d. elever sitta vid borden, skålande, skrattande, kramande, känner jag avund. Avund över att aldrig fått tillhöra en skolgemenskap. Att få gå ut efter 12 år och vara bror och syster. Lyfta glaset mot varandra och säga att vi duger precis som vi är. Liten, tjock, smal, glasögon, annorlunda.
Ge mig rätt att vara annorlunda och ändå vara en av er.
Ge mig rätt att vara stolt, stolt över att jag vuxit och nu kanske vet vad jag vill - och om inte annat - ge mig tid att fundera.
Jag tror att kontentan i livet är att känna att jag duger, för den Vi måste ge varje ung individ den möjligheten - att vara älskade för vad de är och med sikte på att varje ung människa har en funktion i framtiden. Låt deras drömmar leva och låt drömmen vara drivkraften till det mer fasta i tillvaron.
Vi föddes inte för att bli robotar, drömlösa, vi föddes för att ha drivkraft och tillit till framtiden.
Du och jag kan ge den genom att tillåta.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 09 jun 2007 02:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: