sourze.se

Povel Ramel charmade min mor

1951-1962 for Povels Knäppuppare runt med tält. De försökte konkurrera med dåtida väckelsetält.

Mina föräldrar for 13 kilometer in till staden med några vänner. De hade att välja mellan Povels tält och den berömde evangelisten Johns Hedlunds tält i samma stad. Povel och John kände varandra från Nalen och de utlyste en intern tävling om största publiken.

Vännerna betalade nog biljetterna åt mina frikyrkliga föräldrar, så det blev Povel. Moder Margit hade jätteroligt åt Povels tokiga, nästan bakvända språk. Men folkskolläraren Håkan led svåra kval inför Povels egen grammatik. Han vägrade skratta. Ända tills de kom hem och hustrun repeterat en del poänger. Detta hände sig vid den tiden då fromma människor inte borde söka sig till nöjenas estrader.

Men Povel var rätt accepterad ändå, för han sysslade nästan inte alls med underlivshumor. Hans erotik var rosa, inte plump. Sedan var han ju aldrig elak mot personer, men ofta så drev han ju med företeelser i tiden. Där tror jag att Povel och John Hedlund hade lätt att mötas. John tog oftast upp tidningsrubriker i sina predikningar. Vem vann publiktävlingen? Jag vet inte, men jag tror de möttes med sina tält i flera städer på 1950-talet!

Povel var för mig en stor humanist i samma mening som Hasse & Tage. De har samarbetat men också jobbat helt åtskilt. Povel har fått skriv- och musikhjälp från många håll, bl.a. från Beppe Wolgers. Halvfärdiga produkter har sänts fram och åter mellan vännerna, tills de nått fulländning.

Naturligtvis har Povel Ramel varit en stor inspirationskälla för flera följande generationer. Han har "uppfostrat" en stor grupp nöjesmakare i vårt lilla Sverige. Är man flitig och kunnig så kommer inspirationen, sa han i en intervju för länge sedan.

Varför dessa lustiga hattar och mössor och ibland lite kulörta kläder? Var det hans sätt att markant bryta med sin adliga släkt, liksom driva gäck med deras högtidlighet. Släktrelationerna lär ha varit dåliga i många år, tills han bevisat sin storhet med utmärkelser av olika slag.

Nu gick han till sina fäder bara några dagar efter det att han arrangerat sin sista föreställning vid Koppartälten. Vår Povel gjorde en stilenlig sorti!


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 07 jun 2007 00:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: