sourze.se

Antag att den röde var blågul

Fotbollsjuridiken blev plötsligt mer avgörande än spelet.

En spännande fotbollsfest i Köpenhamn mellan Danmark och Sverige. Innan huliganerna och juridiken tog över.

3-3 blev seger med 3-0 för Sverige eftersom en åskådare typ huligan tog sig in på planen och attackerade domaren - som dessförinnan hade dömt straff för Sverige. Sen tog domaren så illa vid sig av huliganens inhopp att matchen blåstes av och Sverige tilldömdes segern. Straffen slogs aldrig.

Intressant fotbollsjuridik och spontan fråga: Vad hade hänt om det hade visat sig att huliganen i röd dansk tröja hade varit svensk? Den närvarande danske statsministern brydde sig inte om att kräva språktest, vilket tyder på att huliganen var inföding. Även om jag är okunnig i ämnet fotbollsjuridik så anar jag att tröjfärgen inte spelade någon roll. Oavsett nationaliteten på inhopparen så blir resultatet lika dystert för den som drabbas i detta fall Danmark. Det är arrangörerna i detta fall danskarna som ska förhindra att huliganer oavsett nationalitet får göra inhopp.

Den kvarstående slutsatsen är att det är pinsamt att den sortens inhoppare får avgöra ett EM-kval utan att ens göra mål. Att en annan huliganinhoppare tilläts att lite senare slå bollen i mål och därefter bli omklappad av danska "vakter" - det gör det inte det mindre genant.

Danmarks Red Army har väl efter detta sin strategi klar att användas vid nästa möte med Sverige. Ligger Danmark illa till är det bara att göra ett s.k. inhopp.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 02 jun 2007 23:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: