sourze.se

Det handlar ju om en människa!

I min krönika "Avskaffa ordet sär-" 061220 skrev jag om en lokaltidning som genom sin rubrik om särskoleelever satte en stämpel på dessa. Denna vecka presenterade samma tidning en liknande rubrik.

I krönikan "Avskaffa ordet sär-" nämnde jag två rubriker som som under en och samma dag förekommit i lokaltidningen; dessa rubriker lydde; "Tryggheten rycks undan för särskoleelever" och "Anlagd brand på särskola". Jag avslutade krönikan med följande meningar; "Inte för att jämföra med skoleleverna, men inte skulle väl någon sätta rubriken Handikappad vandaliserade husfasad eller Döv man slog vakt. ... även där sätts en stämpel på en grupp människor med andra förutsättningar och behov. Varför då peka ut just elever med speciella behov?".

I och med dessa rubriker skrev jag en insändare till tidningens debattsida, men den togs inte med, och detta med största sannorlikhet för att jag kritiserade. De ville väl inte ta till sig kritiken. Eller iallafall inte visa upp den offentligt på debattsidan i och med min insändare.

I förra måndagens tidning 21/5 kom beviset för att de totalt ignorerade mitt påpekande om val av språkbruk. En notisrubrik löd nämligen "Utvecklingsstörd bestulen" och handlade om en tolvårig minderårig pojke vars påsar med nyinköpta kläder blivit stulna när han satt och vaktade dem då hans medvarande förälder gick ett ärende.

"Utvecklingsstörd"!? Okey, att han är det, men måste tidningen ta upp det - sätta stämpeln i pannan på honom - redan i rubriken!? Man ska inte gömma undan människor på grund av deras handikapp, men bör man belysa det på detta - vad jag vill kalla - utpekande sätt? Kanske detta säger en del om den redigerare som satte rubriken också? Fördomar? "Ha, ha! Han/hon är inte som oss vanliga och därför ska vi förstora upp det".

Jag trodde aldig att detta skulle vara accepterat, och innan jag flyttade hit och började läsa denna lokaltidning har jag inte sett något liknande. Tack och lov, ska jag väl säga. Det handlar ju om en människa!


Om författaren

Författare:
Maria Sågå

Om artikeln

Publicerad: 01 jun 2007 09:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: