sourze.se

Backhoppningen i gång för fullt trots sommaren

Trots att det är grönt utanför fönstret och sommaren är på ingång så har backhopparna precis satt igång med sin försäsongsträning efter att, som vanligt, haft sin semester i april.

För svenskarnas del startade försäsongen med fystest på Bosön i mitten av maj och helgen som gick hade man den första hoppträningen i tyska Garmisch-Partenkirchen.

Efter helgen på Bosön tog man ut det svenska A-landslaget för säsongen 2007/2008 och det består av Johan Erikson, Holmens IF, Andreas Arén, Holmens IF, Jakob Grimholm, IF Friska Viljor och Isak Grimholm, IF Friska Viljor.

Efter de stora framgångarna som de svenska hopparna visade upp förra säsongen, där Andreas Arén tog världscupspoäng i tre tävlingar och Johan Erikson samt Isak Grimholm tog flera pallplatser i Continentalcupen, beslutade Svenska Skidförbundet att dubbla budgeten inför denna säsong och det innebär att Sverige för första gången kommer att ha fyra hoppare i ett A-lag hoppandes i Världscupen och tre hoppare i ett B-lag hoppandes i Continentalcupen. Man kommer även att ha råd med en egen tränare för B-lags hoppare och en egen fysioterapeut. Genom Svenska Olympiska Kommittén kommer man även att ha tillgång till en tränare för den mentala biten.

De övriga nationerna är också i full gång. De flesta nationerna har en betydligt större budget än svenskarna och därför ett stort försprång gentemot svenskarna. Vi kan ju bara ta våra nordiska grannar som en jämförelse. Norrmännen och finnarna får år efter år fram hoppare i den yttersta världseliten. Och eftersom framgång föder bredd så har man inga som helst problem att fylla på leden underifrån, ett problem som svenskarna verkligen brottas med. När Sverige har svårt att få ihop fyra bra hoppare till ett lag så har finnarna och norrmännen tvärtom problem. Man har för många bra hoppare så man får inte ens med sig alla när det är dags för tävling utan måste välja bort hoppare som väl kvalar in bland världseliten när det kommer till OS och VM där man bara har fyra platser per nation.

De närmaste planerna för svenskarna är att starta i de flesta tävlingarna under Sommar Grand Prixen. Den serien startar i tyska Hinterzarten andra helgen i augusti och avslutas i tyska Klingenthal första helgen i oktober.


Om författaren

Författare:
Annelie Printz

Om artikeln

Publicerad: 30 maj 2007 16:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: