sourze.se

Försäkringskassan - utan tillstymmelse till koll

I går morse berättade en chockad röst i radion att FK inte har tillstymmelse till intern kontroll på ens mycket stora utbetalningar.

Visst kan man ramla av stolen för mindre. Jag har jobbat på flera socialbyråer där minst två olika personer granskat mina beslut innan de gått till utbetalning.Medan ärendet legat på bank eller postgiro har funnits möjlighet att stoppa i flera timmar till.

Socialbyråernas mellanchefer arbetar mycket med att snabbkolla rimligheten i utbetalningslistorna i efterhand. Politikerna i socialnämnden har ofta också ett antal "lottade" ärenden som de granskar på sina möten. Jag måste säga att dessa kontrollsystem som regel fungerar mycket bra.

I dessa datatider är det lätt att göra listor över hur lång tid en familj uppburit ekonomiskt bistånd. Eftersom syftet med dessa bidrag är att de ska vara kortvariga i övergångsskeenden i livet, så är tidmätningen viktig.

Det är ju som regel socionomer, socialsekreterare som beslutar om dessa bidrag. De borde alltid ha hjälp av andra med att kolla en rad basuppgifter som familjesammansättning enligt folkbokföringen, de senaste deklarationerna, bilregistret, fastighetsregistret osv. Detta är tungt och tidsödande och blir ofta inte regelbundet utfört.


Men om kontrollen ändå fungerar rätt bra på de flesta socialkontor så är det chockerande höra att
den väldiga Försäkringskassan avsätter så lite kraft på kontrolljobb. Är det så att statens indragande av tjänster inom FK drabbat just kontrollverksamheten. Jag anar att här ligger en av orsakerna till skandalen.

Vilken sorts utbildning har tjänstemännen på de lokala Försäkringskassorna. Det har jag aldrig sett redovisat. Men min erfarenhet är att den är rätt varierande. Andelen högskoleutbildade var nyss rätt låg. FK borde ha mycket socionomer men kanske viktigare folk med ekonomisk utbildning av hög klass.

Jag tror också att gruppbeslut ofta är bättre än beslut av en tjänsteman i ett rätt slutet rum.
Försäkringskassan behöver förnyas och kommer att förnyas så som Arbetsförmedlingen.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 29 maj 2007 13:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: