sourze.se

Bluff och båg hos Alliansen och SAS-personalen

I veckan har vi fått ytterligare bevis på att alliansens vallöfte om en annorlunda utnämningspolitik var en bluff. Båg var påståendet om att SAS-personalen aldrig får vila eller gå på toa.

Det förstnämnda var lätt att inse men det senare lite svårare att genomskåda, även om man hade sina misstankar.

Men först utnämningspolitiken:
Det skulle ju bli så bra och annorlunda nu när den socialdemokratiska svågerpolitiken var till ända. Utnämningarna till högre poster inom staten skulle utlysas och allt skulle vara så "transparant" ett modeord hos politiker. Nu var det förtjänst och skicklighet som skulle gälla och inget annat.

Jo, Hej Du!

Det började med att moderaten Per Unckel utsågs till landshövding i Stockholm. Förtjänst och skicklighet? Hos moderaterna möjligen, men knappast någon annanstans. I veckan utsågs dessutom Bildts gamle polare Jonas Hafström till ambassadör i USA. Inga av posterna utlystes naturligtvis. Anmärkningsvärt klantigt skött var utnämningen av Jonas Hafström. En duglig person trots kompisskapet med Bildt som säkert hade fått jobbet även i konkurrens med andra sökande.

Reinfeldts försvar för utnämningen av Hafström var patetiskt. När han konfronterades med sina tidigare uttalanden om utlysning av tjänster påstod han att de inte gällde interna utnämningar inom UD.

Regeringen fick dock oväntad hjälp av fd socialministern Berit Andnor s, som utan att tänka sig för, genast gick ut och skrek i falsett "Regeringen ägnar sig åt politiska utnämningar som aldrig förr". Det var ett rejält självmål där många var snabba och erinra om att Andnors sambo, AMS generaldirektör Bo Bylund, blev utnämnd av sregeringen under den tid Andnor själv satt i regeringen. Jaha, och så var hon tyst.

För övrigt har alliansen i gammal god stil utnämnt även tidigare statssekreterare från oppositionen till generaldirektörer. Som kompensation får man förmoda. "Business as usual" med andra ord.

Och så var det det här med SAS, mat, vila och toabesöken. Eländes elände.

Aftonbladet intervjuade den 25 maj flygvärdinnan "Malin, 48" fingerat namn men kanske inte ålder om personalens hårda vardag. "Det kan gå en hel dag utan att man får gå på toa", säger Malin, 48. Hon berättar vidare om hur jobbigt det är att på en timme och tio minuter "tömma planet på resenärer och bagage och städa".

Vi som åkt en del med SAS, och som ofta sett planets kabinpersonal, svepa förbi oss när vi står vi bandet och väntar på våra väskor, är lite förvånade över att nu få läsa att det också ingår i kabinpersonalen uppgifter att tömma planet på bagage och städa.

Med risk för att bli anklagad för att vara lögnare kan jag meddela att jag även sett SAS-kabinpersonal både vila, sova, gå på toa och äta sittande. På planet, alltså. Och inte heller allt samtidigt. Till råga på allt har jag noterat att det finns särskild personal för både städning och bagagehantering.

För en utomstående är det naturligtvis alltid svårt att bedöma vad som är sanning och båg i en facklig konflikt. Men det finns en del som talar för att arbetssituationen för kabinpersonalen inte kan vara alltför helvetesbetonat och att de flesta argument bara är båg. En sak som talar för bågfaktorn är den låga personalomsättningen. Förvisso kan det vara svårt för en person med en utbildning på sex veckor jaså, visste ni inte det efter gymnasieutbildning att få ett jobb utanför flygbranschen, men å andra sidan finns det gott om andra flygbolag. Så fullt så jävligt kan det nog inte vara.

Helvetesskildringar från flygvärdinnor i övre medelåldern om 13-timmars arbetsdag utan rast och vila har nu haglat över oss under en vecka. Men i enlighet med journalistisk logik följer efter "först tycka synd om" nu fasen "inte alls tycka synd om".

DN 27/5 har i enlighet med denna logik en intervju med den unga !! flygvärden David Andrén icke fingerat namn som tycker jobbet är finfint och som protesterar mot påståendet om att arbetsförhållandena är dåliga. Han har jobbat i åtta år. Har en grundlön på 21,400 kr i månaden och ett flygtillägg och jag som trodde flyg var själva vitsen med jobbet på 1,500 kr. I traktamente har han dessutom mellan 6,000 och 10,000 kr per månad. Till skillnad från alla medelålders flygvärdinnor som intervjuats säger han sig hinna både kunna ta ordentliga matraster och få tid att gå på toa.

Själv tror jag HTF:s helvetesargumentation är båg och att SAS ålderstigna personal är bortskämda från den tid då SAS tjänade pengar på en monopolmarknad. Men det hindrar inte att jag helhjärtat stöder strejken. Det gör jag för att jag tycker SAS rent allmänt är ett uselt skött bolag och önskar dess snara död. Ett företag som under de senaste tio åren haft en omsättning på ca 530 miljarder kr och lyckat prestera 1 säger 1 miljon i sammanlagd vinst exkl extraordinära intäkter mm under den perioden har inget existensberättigande.

Se vidare min artikel "SAS - en katastrof" här. Länk: sourze.se


Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 27 maj 2007 21:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: