sourze.se

Regeringsskuta på sned

Alliansskutan ser ut att ha en påtaglig förskjutning i lasten för den lutar betänkligt åt höger
och kursen är tämligen oklar.

Sällan har väl en regering startat så olyckligt att två ministrar måste avgå efter några veckor. Sedan ser det ut som främst moderaterna haft ytterst svårt att få kända och aktade personer att ställa upp i regeringen.

De andra partierna har ställt upp med sina bästa krafter och ofta välkända därtill. Trots detta så verkar moderaterna dominera politiken helt. Kristdemokraterna för därtill en högerpolitik som deras egna medlemmar inte alls känner igen. Odell säljer ut folkets egendom trots att detta inte står i partiprogrammet. Vilka centermedlemmar känner igen Maud Olofssons politik? Det diskuteras på centermöten nu!

Jag kunde inte låta bli att börja skriva om detta efter att ha läst förre centerministern Börje Hörnlunds artikel i DN Debatt i dag. Den artikeln är en verkligt svidande uppräkning av alla psykologiska och praktiska misstag som regeringen gjort från ett "mittenperspektiv". Läs gärna Hörnlunds artikel, jag har inte hans förmåga. Men jag träffade honom ofta under mina många år i Västerbotten. Maud Olofsson var hans assistent under Bildts regering. Nu är han helt förtvivlad över hennes framtoning. Ge till de rika och ta från de fattiga är hans dramatiska formulering.

Det blev väldigt olyckligt att moderaterna fick mer än hälften av de borgerliga rösterna och därmed de flesta ministrarna. Media är helt inriktade på dessa ministrar så det är nästan bara folkpartiets ministrar som når ut med sig egen profil. Jag vet inte om FP-pressen gynnat fp-ministrarna, men alla vet vilka Björklund, Saboni och Leijonborg är.

En av Börje Hörnlunds huvudinvändningar är att C och KD tycks ha glömt hur deras väljare ser ut, i stor utsträckning låginkomsttagare på landsbygden. Inklusive massor av fattigpensionärer som brukar rösta på dessa partier. Moderaternas väljare däremot är storstadsbor med goda inkomster. FP har en mer blandad väljarkår.

Jag anser att det var av högsta vikt att vi fick en annan regering efter 12 års sossestyre. Denna regering har börjat att ta tag med saker som inte SAP klarat av, som att minska ner AMS. Det finns många goda ansatser till positiv förnyelse. Men det är högst olyckligt att den mittenregering 51 av folket trodde sig rösta fram, blev nästan en högerregering.

Alliansregeringen har nog mycket kort tid på sig att rätta till denna bild.

En högerregering kan aldrig vinna ett val i Sverige. Men en social-liberal mittenregering kan det.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 21 maj 2007 18:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: