sourze.se

Dödskallen - högsta mode i en tid utan framtidstro

"I Göteborg skyltar ett konditori med en dödskallemärkt tårta: Wille fyra år Grattis, står det i vit glasyr på den svarta marsipanen under kraniet, som om den var bakad av arsenik."

Vad många människor tycker är snyggt eller häftigt blir modernt. Designers försöker skapa moden men för att få genomslag måste de appellera till något i folksjälen. Modet speglar, tidsandan. Framför allt gör ungdomsmodet det.
Tonårsmodet efter kriget speglade en framtidstro, hippiemodet en dröm bort, till något annat. Punken visade på en desperation, förtvivlan och en protest mot rådande värderingar. Klädkedjor industrialiserade och gjorde en punk lightversion med färdigtrasade jeans och lagom nitförsedda svarta jackor.

Tydligen har också Hells Angels blivit respekterade av stora grupper eftersom man säljer barntröjor med deras emblem. Även sataniststil har blivit accepterat. Numera ser man ofta människor med dödskallemönstrade kläder. Mössor, tröjor, jackor har prytts med vita dödskallar på svart bakgrund. Man kan se sidenkjolar, scarfs och slipsar mer dekorativt dödskallesmyckade, plagg för en mer sofistikerad och med större kassa försedd publik än ungdomar.

I Göteborg skyltar ett konditori med en dödskallemärkt tårta: "Wille fyra år Grattis", står det i vit glasyr på den svarta marsipanen under kraniet, som om den var bakad av arsenik. Likaså kan man i leksaksbutikerna se hinkar och spadar, sotsvarta och försedda med grinande dödskallar, leksaker som vänder sig till barn i sandlådeåldern. Det finns också dödskalleprydda babykläder.

Dödskallemärkning används för att beteckna något som farligt eller giftigt. Lömsk flugsvamp är dödskallemärkt. Likaså cyankalium. Dödskalleflaggor användes av pirater för att sprida skräck. I konsten förekommer kranier i vanitasmotiv för att visa på livets fåfänglighet och förgänglighet. Hamlet stod med en dödskalle i handen och undrade om livet var värt att leva. Dödskallar finns i mexikansk dödskult och det kan finnas avbildningar av kranier på gravar.

Det är ingen glad och positiv symbol som många unga och också en del äldre har tagit till sig. Så många att dödskallen verkar vara den symbol flest människor väljer att smycka sin kläder med. Den har blivit en modefluga.

Modet växlar. Och dom som varit med länge har varit med om många stilideal. Men inte bara modet ändras. Också åsikter, ideologier och ideal förändras. Förhållanden till religion, sexualitet, natur, manlighet, kvinnlighet, mänsklighet, förändras över tiden så att man undrar om det finns några konstanta mänskliga värden.

Modet sägs spegla tidsandan. När man pratar med människor råder oftast enighet om att vi lever felaktigt och att vi håller på att förstöra jorden, som om det var ödesbestämt. Det finns ingen tro på framtiden. Det finns inte heller någon trovärdig ideologi för den fortsatta utvecklingen. Därför är det symtomatiskt att ungdomar och många vuxna väljer detta svarta, dödsmärkta mode samtidigt som människans verksamheter förändrar livets villkor på planeten på ett dramatiskt sätt.


Om författaren

Författare:
Jan Wiberg

Om artikeln

Publicerad: 16 maj 2007 17:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: