sourze.se

Vänsterns drogsyn inte ny

Vänstern har alltid varit emot tvångslagstiftning mot narkotika. När RNS Riksförbundet Narkotikafritt Samhälletog intiativ till att få en lag mot användning var vänstern emot.

Inför 2010 skall vänstern vara med och vinna valet. För att klara detta återupptar man en gammal fråga - rätten att knarka.

Vänstern har aldrig ställt upp på kravet mot totalförbud men den samlade svenska opinionen har varit enig och därmed inte gett spelutrymme för vänstern. Ett krav som också härstammar från vänsterkrafterna är införandet av sprututbyten, för att kunna komma åt missbrukare och ge alternativ - t.ex. vård.

Där gjorde tyvärr också socialdemokratin en vändning och accepterade möjligheten till sprututbytesprojekt. Att det sedan inte införts över hela landet är en annan sak.
Populistiska krav har alltid följt i spåren av konservativt/nyliberalt styre och idag har Sverige en högerregering där man steg för steg återinför det som högern alltid stått för. De som redan har skall ha mer. Pensionärer, lågpresterande och utslagna tillhör inte de produktiva och skall därför straffas.

I den andan är det lätt att börja föra en narkotikaliberal politik för att distansera sig från högerkrafterna. Det är tragiskt att narkotikafrågan blir en politisk pamflett för det är ett problem som verkligen behöver lösas över alla partigränser, gemensamt.

I torsdagskväll sa Statsministern att det inte var någons självklar rätt för pensionärer att vara arbetsbefriade. Tvärtom. Det kommer heller inte att bli någon vård för missbrukare i det nya Sverige. Den nya regeringen har hit till dags inte presenterat något program för missbruket i Sverige. Man har överhuvudtaget inte berört frågan. Missbruk kan inte vårdas bort, det måste till kombinationer av polisinsatser och samhällstvång. Men tvånget måste medverka till att skapa fria individer som i förlängningen kan göra egna val.

I det borgligt styrda Sverige finns inte begrepp som solidaritet och omtanke, den sk arbetslinjen överskuggar allt annat. I det gamla kommunistiska systemet var arbetstvång en del av systemet. I det nya Sverige är tvångsarbete lösningen på alla problem. Från barnmisshandel till missbruk och andra sociala problem.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 11 maj 2007 00:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: