sourze.se

Svenska Kennelklubben och rasbiologi

Rasbiologiskt tänkande upprätthålls av Svenska Kennelklubben. Hatet mot blandrashundar ger en otäck "redan hänt" tanke.

De så kallade kamphundarna har väckt debatten kring vem som ska ha hund eller inte. Motargumentet är att förbjuda hundarna. I TV diskuterades detta för lite sedan och en så kallad kamphundstränare menade att det bara var blandrashundar som var farliga och ställde till besvär. Svenska Kennelklubben har länge haft krav på förbud mot blandrashundar, att man inte skall få para två olika raser. Det är en sista rest av rasbiologiskt tänkande som upprätthålls av en förening där så kallade renrasiga hundar blir allt mer degenererade.

Olämpliga hundägare finns det gott om, men vem avgör vem som är lämplig eller olämplig? Skall jag stå i brottsregistret? Har jag för hög ålder? Får jag inte sitta på parkbänken med min hund i så kallade asociala miljöer? Ska gamla tant Emmas tax som gör ett utfall mot någon han inte känner avlivas och tant Emma klassas som olämplig?

Vem avgör vad som är bra avel? Människor med ansvar avlar inte med hundar som har defekter. Det gäller såväl blandraser som renrasiga hundar. Själv är jag innehavare av en schanuazer/tibetansk terrier som är bland det mest snälla som finns. Han har fina proportioner, bra lynne, vacker gång, inga ledfel eller andra defekter. Hans valp har en mamma som är dvärgpudel/finsk spets, det blev tre otroligt vackra och härliga hundar. Jag menar inte att man hej vilt skall avla blandraser, men jag tycker att det bör vara upp till varje hundägare att ta sitt ansvar och veta vem man parar sin hund med.

Tanken att ta livet av blandrashundar är inte ett scenario jag vill se. I mångt och mycket liknar det tanken som fanns en gång att det bara skulle finnas rasrena människor. Samhällets inställning måste vara att bedöma från fall till fall. Polisen måste få ingripa när en hund beter sig farligt och beslagta hunden. Förbud mot kamphundar i hus med många barnfamiljer är också en godtagbar regel.

Med andra ord, att skapa en lag där någon betraktas som olämplig kan få otrevliga sidoeffekter, tex att äldre som har hunden som sitt enda sällskap bara slinker med av bara farten.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 29 apr 2007 16:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: