sourze.se

Byggnads - Nytt kollektivavtal

Efter en begränsad strejk lyckades man att äntligen komma överens om det vad som kommer att gälla inom närmaste tre åren på den svenska byggarbetsmarknaden.

Byggnads har skrivit på nytt kollektivavtal med Sveriges Byggindustrier. Efter en begränsad strejk lyckades man äntligen att komma överens om det vad som kommer att gälla inom närmaste tre åren på den svenska byggarbetsmarknaden.

Jag har jobbat inom byggbranschen i tio år. Har olika yrkesbevis och har gått grundfunktioners utbildning på Byggettan. Jag tillhör inte de tre starkaste yrkesgrupperna som kallas TBM trä, betong, mur. Jobbar istället för de mindre privata företag i ett yrke som är väldigt specialiserat och ganska okänt. En stark fackförening behövs för att hålla ordning och reda på den arbetsmarknaden. Det känns för mig som att Byggnads har tappat förankring i verkligheten. Man driver nya orimliga krav som ser bra ut på papper. Det finns säkert de som verkligen lever upp till dem kraven.

I stora byggföretag som NCC och Skanska finns det starka interna fackliga organisationer som med stöd av Byggnads är kapabla att få sin vilja igenom. Det är de som har den största nyttan av kollektivavtalets fördelar. Byggnadsarbetarna som strejkade tjänar 30000:- kronor i månaden och har säkert alla de förmåner som de kämpade för.
Det är inte hela sanningen om byggbranschen för att snittlönen ligger inte på 30000:- kronor i månaden. Den ligger på kanske 24000:- i månaden istället. Vad betyder det att snittlönen är såpass mycket lägre? Det betyder att det finns väldigt många där ute på byggarbetsplatser som tjänar ännu mindre än snittlönen ligger på.

Byggnadsarbetarna är väldigt delade. Det finns en elit som är välbetald och välbeskriven av media som består av 20 till 30 av arbetarna. Det är den eliten som Byggnads står till tjänst som mest. Det är egentligen deras fackförening om vi ska säga det rakt ut. Ombudsmän kommer nästan bara därifrån. Majoriteten jobbar inte på samma villkor, vågar jag påstå. Kollektivavtal gäller så klart alla och tack för det. Man får suga lite på karamellen. Hård konkurrens om jobben tvingar att dra ner kostnaden mellan de mindre firmorna. I en marknad där det finns många oseriösa och fifflare måste alla anpassa sig efter.

Jag vet vad som gäller och vad jag har rätt till. Tror ni att jag får det? Ni får tro vad ni vill. Man måste behålla jobbet och inte driva fram orimliga krav. Byggnads kan inte anställa alla byggnadsarbetare, tyvärr. Det är företag som anställer. Jag vet, vad ni tycker att om alla skulle följa lagen och så vidare. Det är vackert och idealistiskt, men det händer sällan det i verkliga livet. Byggnads från sin sida bortser från problemet. Det kostar ju bara pengar.
Man vill tjäna pengar inte slösa dem, eller hur? Alla låtsas att allt är bra. Man spelar teater.

Ombudsmän lever ett bra liv. Deras intresse är politik. Man vill se sig gärna som kommun politiker, eller ännu bättre som riksdagsledamot. Åker man ut på arbetsplatser är det för att hälsa på gamla kompisar och ha ett trevligt samtal med dem. Ringer någon och klagar, ska man åka och fixa verken mer, eller mindre. Helst ska man blunda och passera förbi så fort något verkar skumt. Byggnads ställer organisation över individ. Man fick höra att det inte är människan som är viktig, det är organisationen som är viktig istället. Det påminner mig starkt om gamla kommunistiska idéer. Maktmissbruk och manipulation förekommer med. Man är dålig på att prata med varandra och dålig på att lyssna, tyvärr. Det är mycket som behövs förändrats.

Vad som ska göras har jag inget svar på ännu. Det är vad jag funderar på hela tiden. Vad jag tror är att man ska komma tillbaka till grunden. Det började en gång i tiden med att arbetarna bildade en fackförening tillsammans och det var deras fritidsintresse. Man hade ett jobb och daglig kontakt med det verkliga arbetslivet, förutom det jobbade man fackligt. Det var så som det började för länge sedan.
Numera är facket för några ett välbetalt heltidsjobb med många förmåner. Det är för många som vill bestämma, och för få som vill jobba.

Jag kommer att vara med, och betala min medlemsavgift, för att jag tycker att facket behövs. Om Byggnads inte inser problemet, kommer man att tappa medlemmar ytterligare.
Då kommer man att inte ha råd med heltidsanställda ombudsmän.De som vill vara kvar då, kommer att ha mitt förtroende och min respekt.


Om författaren

Författare:
Simon Aspenson

Om artikeln

Publicerad: 27 apr 2007 08:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: