sourze.se

Det globala respektbehovet

Är det bara rädslan, "makten", pengar och/eller karriären som är styrmedlet för vilka människor som respekteras?

Hur respekterar vi varandra som individer och utifrån vad?
Var vi än i världen befinner oss så har vi alla behov av att bli respekterade. Både som de individer vi är och som delar av det kollektiv vi ingår i. Vi skapar oss ett livsrum utifrån de förutsättningar som råder. Upplever någon av oss en inskränkning av sitt eget eller kollektivets livsrum så får det konsekvenser för allas vårt livsrum. Antingen så tar vi tillbaka utrymmet någon annanstans eller så sjunker vi in i maktlöshet.

Finns det överhuvudtaget någon idé, politisk eller religiös, som kan innefatta alla människor? I vissa konkurreras det om livsrum och i andra delar vi med varandra. Ena gången är det rädslan som får råda över tilliten. Andra gånger är det kärlek och ömsesidighet som styr. Vi styrs av långsiktiga och kortsiktiga strategier för vår egen överlevnad. Vaktar jag inte mitt utrymme så kan det hända att någon annan tar det.

Om vi exempelvis tittar på ett hierarkiskt uppbyggt system, ett kollektiv som utgår från att dess medlemmar skall anpassa sig till en viss föreskriven ordning, så finns detta utrymme enklast att söka inom de respektive positioner som systemet erbjuder. För att få tillgång till en sådan position krävs det oftast att du kan erbjuda något i utbyte. Det kan vara pengar, kunskap, lojalitet eller inspiration. Aspekter som vi på olika sätt försöker mäta i mängd, tid, kvalitet och upplevelser.


Om författaren

Författare:
Rolf Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 26 apr 2007 15:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: