sourze.se

Pakistan: Kvinnorna i burka var tonårspojkar

"Nästa gång ni ser en jättedemonstration av muslimer i teverutan var inte så säker på att ögonen som stirrar ut igenom brukorna tillhör kvinnor. De kan vara en bluff!"

Islamabad, Pakistan den 25 april 2007

Demonstrationer är mer eller mindre vardagsmat i Pakistans huvudstad, Islamabad, där jag just nu befinner mig. Ibland ser vi dessa demonstrationer på teve hemma. Skitarga gubbar med stora skägg och svartklädda kvinnor i burka fyller teverutorna så att vi i västvärlden ofta blir rädda när vi ser hur fundamentalismen växer i östvärlden. Men hur är det egentligen i den muslimska världen och hur äkta är dessa demonstrationer?

Häromdagen fick jag svar på den frågan när jag iakttog en stor demonstration mitt i stan framför presidentpalatset. Uppskattningsvis var det ca 8000 demonstranter som höll i stora affischer. Jodå, det var massor av gubbar i skägg och en uppsjö kvinnor klädda i svart med arga ögon som stirrade ut igenom burkorna.

Jag hade varit tapper och gått dit trots att jag tidigare på morgonen erhållit ett mail ifrån svenska ambassaden, dit jag redan första dagen i Pakistan anmälde min närvaro. I brevet avråddes alla svenska medborgare i Islamabad att vistas i närheten av det området där demonstrationen ägde rum. Det var "farligt" enligt svenska Ambassadens informationsansvariga Maja Karaulac. Men jag tittade på mig själv i spegeln och tänkte "Herregud - jag är inte någon blond eller blåögd svensk utan jag ser ju ut som dessa människor" och följaktligen konstaterade jag att det var helt ofarligt för mig att, så länge jag klädde mig i pakistanska kläder, gå dit och kolla demonstrationen,
vilket jag då gjorde.

De skrek "Död åt de otrogna" och "Vi vill ha ett Islamiskt
samhälle" och "Inför genast Shariahlagar" m.m. Jag iakttog dessa tokskallar medan jag trängde mig igenom de förbipasserande vanliga pakistanierna som stod bredvid och tittade på demonstrationen. Folkmängden såg farlig ut och skrikandet gjorde att det fanns hot i luften.

Men då plötsligt märkte jag en sak. Dessa kvinnor iförda burka tycktes gå på ett märkligt sätt för att vara kvinnor. De gick inte som kvinnor och de verkade vara fysiskt aggressivare än kvinnor. Dessutom var många av dem långa och smala och deras kroppsspråk var inte kvinnliga. Pakistanska kvinnor är för övrigt ganska korta och inte så smala som exempelvis svenska kvinnor. Jag tittade närmare medan jag höll för öronen för att slippa skriket. Då såg jag plötsligt att några av "kvinnorna" i burka bar jeansbyxor under sina pakistanska klänningar. Jag tittade på en man bredvid mig och frågade på engelska "Hur kommer det sig att dessa tjejer har jeans på sig under sina dräkter?" De höll ju på demonstrera för shariahlagar och fundamentalismen m.m. och enligt den lisvstilen som de förespråkade använder kvinnor definitivt INTE byxor. "Det är inte tjejer!" sade min medåsåkadare. "De där är tonårspojkar utklädda till kvinnor med burkas!" Jag blev alldeles stum och tittade närmare. Det var killar!

Kvällen därpå var jag på en middag där jag träffade en av landets mest kända journalister. Vi talade länge och jag frågade honom om det jag hade sett. Han förklaring var enkelt. Mullorna prästerna har ofta svårt för att få kvinnor att ställa upp på dessa demonstrationer så istället klär de ut tonårspojkar som kvinnor i burka. Min första tanke var förstås huruvida alla dessa demonstrerande kvinnor vi ser exempelvis i Teheran och Baghdad egentligen är kvinnor och inte män? Vilka är det som döljer sig bakom dessa svarta dräkter och tillhör ögonen vi ser igenom burkorna äkta demonstrerande eller unga män som anlitats för att klä ut sig och föra ett jävla liv för att skrämma skiten av oss västlänningarn när vi ser på Aktuellt och Rapport?

Så nästa gång ni ser en jättedemonstarion av muslimer i teverutan var inte så säker på att ögonen som stirrar ut igenom brukorna tillhör kvinnor. De kan vara en bluff!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 25 apr 2007 09:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: