sourze.se

Behåll klass-spelarna!

Att etablera sig i Europas stora ligor har länge varit svårt för allsvenska klubblag. Vad är anledningen till detta?

Vad ska Hammarby, Djurgården, AIK och de andra stora svenska klubbarna göra för att skapa ett slagkraftigt lag som kan konkurrera med de stora lagen ute i Europa? Jag tror först och främst att man måste behålla unga talanger och inte sälja talangerna redan när de är i tonåren. Pengar behövs självklart, för de krävs större sponsoravtal, finare och modernare arenor som håller europeisk klass.

Just nu ligger problemet i att så fort det kommer fram en bra spelare så säljs han, alldeles för tidigt i vissa fall, till någon halvstor klubb i någon större liga ute i Europa. Allsvenska klubbar har inte samma ekonomiska möjligheter som de stora lagen, det vet vi, men vi vet också att det går att bygga ett lag utan dom stora pengarna. Exempel på det har vi i Göteborg på 80-talet och norska Rosenborg!

Allsvenskans ranking i Europa är nu så låg att vi måste kvala redan i andra omgången. Detta gör det naturligtvis svårt för dem att ta sig hela vägen till gruppspel i Champions League men det är inte omöjligt. Får man behålla talangerna och dom äldre spelarna som har erfarenhet samt att man köper in spelare som är duktiga och att det finns pengar för det, tror jag att man har en stor chans att slå sig in i finrummen. Så min vädjan till alla verkställande direktörer och ledande förebilder inom svensk klubbfotboll är: Behåll spelarna som har klass och sälj dem inte till första bästa klubb som betalar ett miljonbelopp. Behåller ni spelarna så kommer det betalas tillbaka genom prispengarna i Champions League och Uefacupen som är de två stora internationella ligorna i Europa.

Jag tror att om tio till femton år finns det minst ett men kanske till och med ett par klubbar i allsvenskan som kan slå sig in i Europas finrum.


Om författaren

Författare:
Fredrik Eriksson

Om artikeln

Publicerad: 25 apr 2007 14:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: