sourze.se

Ateismen gör comeback

Om Latinamerika hade dominerats av marxismen i stället för katolska kyrkan hade födelsetalen varit lika låga som det också katolska Sydeuropa.

Religion återkommer som en stor fråga delvis på grund av en växande rastlös muslimsk befolkning i Europa. Det har skapat en stridbar form av ateism som konfronterar snarare än ignorerar religionen.

I The Wall Street Journal den 12 april 2007 berättas om Michel Onfray, celeber filosof och överstepräst över militant ateism. Rubriken har följande lydelse: ”Bolder atheism borrows zealotry of faithful in modern culture clash.” Underrubrik: ”Strident nonbelivers bring fire to revived battle over religion´s place in Europé.” Onfray håller varje vecka två timmar långa föreläsningar om ”Hedonist Philosophy” som sändes i statsradion. Onfray anser att ateism ”faces a final battle against theological hocus pokus and must rally its troops.” Vi kan inte längre tolerera neutralitet och välvilja skriver han i ”Traité d´athéologie” eller Atheist Manifesto, en bestseller i Frankrike, Italien och Spanien. I London förra månaden ställde squared off ateisterna upp mot försvarare av tron i en allmän debatt om ämnet: ”We´d be better of without religion.” Biljetterna kostade 40 dollar men trots detta måste man byta till en större lokal med mer än 2000 sittplatser. Publiken förklarade ateisterna som segrare med en marginal av 1205 mot 778 och några få avstod från att rösta.

Europas växande muslimska befolkning på mellan 15 och 20 miljoner börjar oroa många ateister. Konflikten får sin näring från en djupare konfrontation som daterar sig tillbaka till 1700-talet till Europas upplysningstid och till den intellektuella rörelse som upprättade förnuftets överhöghet över vidskepelsen. Terry Sanderson, president i Britain´s National Secular Society säger att kampen om religionen har börjat på nytt och det kommer att bli en svår kamp. Medlemmarna har fördubblats de senaste fyra åren till 7000. Konvertiter från kristendom föräras med ett certifikat om ”de-baptism”, ”Make it official” uppmanar en webbsida. Ateistsaken vann en seger när popstjärnan Elton John förklarade att organiserad religion gjorde människor till ”hateful lemmings” och borde förbjudas. Europeiska kampanjare har också vunnit insteg i USA. ”The God Delusion”, en bok skriven av Richard Dawkins har varit på New York Times bestsellerlista i 28 veckor. En annan brittisk ateist, Christopher Hitchens har skrivit en egen antireligiös traktat, ”God is not Great: How Religion Poisons Everything” som kommer ut i maj månad. I februari startade en iranienfödd kvinna, Mina Ahadi den första muslimska ateistgruppen: ”the National Councel of ex-Muslims” Hon fick genast dödshot och fick polisskydd. Ahadis huvudbudskap är: ”We don´t believe”. Hon säger också att ateister måste konfrontera religionen ”head-on” och tillägna sig deras metoder. Hennes grupp startade med 40 medlemmar i februari och en månad senare var de 400. Hon säger vidare: ”Om du arbetar mot muslimer måste du vara som de."

Ateism dateras tillbaka till det antika Grekland där ordet ”atheos” som betyder gudlös myntades. Sokrates dömdes som ateist och tvingades att tömma en giftbägare. Tidiga kristna och deras motståndare kallade varandra för ateister. Voltaire förde en hätsk kampanj mot katolska kyrkan: ”Krossa den skändliga.” Att Marx var en ateist har fått en oerhört stor betydelse för utvecklingen i världen. Utan honom hade världen varit mycket religiösare i dag. Om Latinamerika hade dominerats av marxismen i stället för katolska kyrkan hade födelsetalen varit lika låga som det också katolska Sydeuropa. Där har kommunismen varit stark och minskat befolkningens religiositet.

Michel Onfrays popularitet visar ingen antydan att minska. Den senaste föreläsningen, den hundrade så här långt, framkallade jubel. En medelålders man reste sig och prisade honom för att han gav honom nyckeln till livet. En före detta direktör vid Parisbanken BNP Paribas åker varje vecka till Caen från Paris för att lyssna på föreläsningarna därför att han fruktar att religionen skall göra comeback. Som en gåva gav Onfray till presidentkandidaten Sarkozy åtskilliga böcker inkluderande hans favoritfilosof Nietzsche. Titeln var ”The Antichrist”.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 25 apr 2007 14:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: