sourze.se

Storebrorssamhälle - Stolligt!

Försvarsminister Mikael Odenbergs förslag om att FRA Försvarets Radioanstalt ska kunna registrera samtliga medborgares telefonsamtal, sms –och mejlmeddelanden är ännu värre.

För några år sedan studerade jag på en folkhögskola, på en liten ort i Västergötland. En dag besökte jag samhällets ICA-varuhus, för att köpa ett par kalsonger. Köpet gick bra tills jag passerat kontrollen vid kassan, då började det tjuta över hela varuhuset. Eftersom jag själv inte ansåg mig skyldig till någonting utgick jag från att kassörskan skulle åtgärda problemet, då jag bevisligen hade handlat där. Men det kom istället tre killar, springande emot mig, från varuhusets personal och bad mig följa med till ett rum, där de enligt reglerna bad att få känna igenom mig och min klädsel. Kränkt, men ingenting att frukta för, gav jag mitt godkännande till visitationen och erbjöd mig något spydigt att visa att ingenting fanns innanför mina filsingar. Efter mycket ”om och men” fick jag gå. Än idag ångrar jag att jag tog varorna jag köpt där, istället för att kräva mina pengar tillbaka.

Med visst obehag och oro erinrar jag nu denna händelse, då jag under veckan läste i min lokaltidning om nyöppnat ett varuhus i Vetlanda, som planerar att anlita väktare för att minska snatteriet där. Fräcka tjuvar länsar diskret förpackningar och lyckas stjäla större föremål. Å ena sidan förstår jag varuhuspersonalen, å andra sidan är dessa handlingar ett ytterligare steg mot det otäcka storebrorsamhälle politiker vill föra oss åt. Försvarsminister Mikael Odenbergs förslag om att FRA Försvarets radioanstalt ska kunna registrera samtliga medborgares telefonsamtal, sms –och mejlmeddelanden är ännu värre. Buggning är och bör visst vara tillåtet vid vissa brott, då domstolen givit sitt godkännande. Men aldrig utan misstanke om brott – eller då brott inte kan styrkas.

När förre justitieministern Tomas Bodström talade för buggning, var det mig veterligt två partier som var emot: Centern och Vänsterpartiet. Nu är i alla fall det ena partiet med i regeringen och ännu har ingen kritik framkommit över alliansregeringens förslag. Liberaler är vanligtvis emot förslag som ger staten rätt att inskränka medborgarnas integritet, därför är det förvånansvärt att liberala krafter inte inom borgerlighet ser allvaret i storebrorsamhället. Det finns nämligen värden som är minst lika integritetskänsliga för varje medborgare, som inskränkningar av skatter och privatekonomi.

Det svenska rättväsendet bygger på en mycket demokratiskt förankrad presumtion att ”hellre fria – fälla” och enligt samma princip bör man kunna invända emot det nya storebrorsamhällets stolligheter, alltså: staten ska inte ha befogenhet att avlyssna medborgares telefonsamtal, läsa mejl och sms-meddelanden, utan att uttalad bevisbörda om brott kan styrkas. Något för varje sann liberal att ta strid för.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 23 apr 2007 12:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: