sourze.se

Integrationsproblem för s

Att försvara integrationsfiaskot duger inte i debatter med sd.


Att Mona Sahlin s fick problem i debatten med Jimmie Åkesson sd var inte överraskande.

Det är närmat "mission impossible" att försvara att den svenska s.k. integrationspolitiken. Av integration har blivit segregation. Den som påstår något annat gör bort sig.

Socialdemokraterna, som under många år haft regeringsmakten och därmed ansvaret, hade nog från början goda avsikter och det mesta gick bra när italienare och andra kom till Sverige på 1950-talet.

Men sen gjorde man misstaget att klumpa ihop invandrare i speciella förorter, avskilda från infödda svenskar och därmed från det svenska språket. Sen fick man också för sig att man skulle minska språkundervisningen svenska för invandrare. Genom dessa åtgärder reducerades också drastiskt möjligheterna till något viktigt: att komma in på arbetsmarknaden.

Nu står vi alla där vi står - infödingar här och invandrare där. En tragisk situation, korrekt beskriven av en företrädare för de boende i Rosengård: -Vi är både fattiga isolerade.

Förmodligen blir det inte bättre eftersom allianspartierna verkar ha samma grundläggande uppfattning som sossarna. Det är snarare stor risk att segregationen kommer att förvärras.

Det var för övrigt folkpartiet som började rulla ut riksdagsmattan för sd genom att börja TV-debattera. Sen kom moderaterna och de hade liksom fp svårt att rå på sverigedemokraten som noga vaktar sin tunga.

Det parti som ska kunna klä av sd i en debatt gör klokt i att peka bristerna i den förda s k integrationspolitiken. Samt föra fram förslag till förändringar. Och inte minst pressa sd på partiets oklara avsikter också på en rad andra politikområden.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 21 apr 2007 09:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: