sourze.se
Artikelbild

Sluta sura Maria Wetterstrand!

"Oppositionen surar och skräms men Alliansen tar frågorna på allvar och genomför den största satsningen på miljön i svensk historia."

Jag är politiker för att göra det enklare för människor att göra miljöbra saker. Därför är det bra att Allians för Sverige gör konkreta miljösatsningar i vårbudgeten. När Maria Wetterstrand säger att regeringen driver en klimatfientlig politik vet jag inte om hon är ironisk eller om det är så att hon inte vet vad vi gör. Det är så trist att miljöpartiet vill skrämma människor hellre än att föra en saklig debatt. De har valt att sitta på läktaren och sura istället för att vara med i arbetet.

Besluten vi fattar kommer överleva oss. Därför måste vi ta hjälp av duktiga forskare och därför samlar vi företagare och politiker från alla partier och får underlag för att kunna fatta rätt beslut som ger rätt effekt. Det är ett ansvarsfullt och inkluderande ledarskap, och det har Sverige saknat under många år. Det är märkligt att miljöpartiet kritiserar det. Det är också märkligt att Maria Wetterstrand i sin artikel inte nämner regeringens miljösatsningar.

Vi satsar på miljöteknik. Nyare och bättre teknik sparar stora mängder energi och minskar utsläppen av växthusgaser. Vi stöttar små och medelstora företag som satsar på teknik för hållbar utveckling. Hela ledet från forskning till export är viktigt och därför tar vi fram ett program för utveckling och ökad konkurrenskraft för svensk miljöteknik. Genom att fastighetskatten tas bort gör vi det enklare och billigare för människor att förbättra sina hem och spara energi utan att straffbeskattas.

Trafiken klimatanpassas. Vi klarar oss inte utan bilen. Men bilåkandet får inte bidra till klimatförändringar. Den som köper en bränsleeffektiv bil eller en bil som drivs med förnybara bränslen får en miljöbilspremie på 10000 kronor. Reglerna ändras så att det inte längre är otillåtet att blanda biodrivmedel i dieselolja för att minska koldioxidutsläppen. Det är en början för att byta olja till förnybara drivmedel, men det är inte lätt. Moderna miljöbilar och nya drivmedel minskar utsläppen. Men vi måste göra mer, inte minst utveckla ny teknik.

Vi återupplivar haven. Överfiske, miljögifter, övergödning och exploatering skadar våra hav. Den tidigare regeringen med miljöpartiet som samarbetspartner tog inte problemen på allvar. En halv miljard läggs på åtgärder för att bland annat syresätta syrefattiga bottnar, återskapa marina vandringsvägar samt ta fram en satellitdatabas för att kunna hantera oljeutsläpp och kartlägga algblomning.

Det internationella miljöarbetet fortsätter. Förutom det vi genomför här hemma i Sverige fortsätter vi driva på andra länder att ta ytterligare steg i miljöfrågan. Regeringen var drivande i arbetet att höja EU:s mål till att minska utsläppen av växthusgaser med 30 procent till 2020. Inom Europa vill vi även utvidga handeln med utsläppsrätter till att även gälla transportsektorn. Den som smutsar ner miljön ska också betala. Att USA, Indien och Kina ska skriva på Kyotoprotokollet fortsätter vi jobba hårt med.

Alliansregeringen leverar en god miljöpolitik men oppositionen pratar bara. Vi ökar budgeten med totalt 6,3 miljarder till miljö, energi och klimatåtgärder. Oppositionen surar och skräms men Alliansen tar frågorna på allvar och genomför den största satsningen på miljön i svensk historia.


Om författaren

Författare:
Sofia Arkelsten

Om artikeln

Publicerad: 20 apr 2007 15:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: