sourze.se

Pigavdraget är JÄTTEBRA!

"Varför skulle det vara värre att få sitt hem städat genom att betala för det än vad det är att få sina barn omhändertagna, uppfostrade och utbildade?"

Jo jag läste en artikel precis om hur hemskt elakt och osolidariskt det skulle vara mot alla ensamstående mammor - och för all del andra fattiglappar också - om man som Anders Borg tydligen föreslagit skulle ta plocka bort bostadsbidragen. Ja, de ensamstående mammorna - och antagligen papporna också om de finns - skulle visst få kompensation i form av dubbelt barnbidrag i stället. Så de ensamstående med väldigt hög hyra och många många barn skulle kanske tjäna på det hela om det nu var DUBBELT barnbidrag som förslaget gällde. I så fall låter det som man försöker undanta en viss målgrupp från de övriga som i fortsättningen då skulle få arbeta ihop det som saknas för att få bo kvar en månad till.

Vad målsättningen egentligen skulle vara vet eller förstår jag inte riktigt. Har ärligt talat inte hört talas om förslaget innan jag läste artikeln nyss, men EN sak vet jag och det är att borttaget bostadsbidrag nog inte är det avgörande som tvingar ut de stackars mammorna till långa arbetsdagar för husrum. Bostadsbidraget är ju i dag inkomstrelaterat - så skillnaden mellan att vara "bidrags-beroende" eller försörjd om man väljer den mer tacksamma inställningen och självförsörjande är ibland rätt ofta skulle jag tro så pass stor om man ser till antal arbetstimmar man måste komma upp i för att det ska "löna sig " att arbeta. Först minskas bidraget om din inkomst ökar - säg att du ska kompensera ett par tusen i bidragsbortfall - då måste du tjäna nästan det dubbla för att det ska bli plus på kontot av den affären. Särskilt om du räknar in höjd barnomsorgsavgift, ev månadskort till kollektivtraffiken.

Jag gick en gång till budgetrådgivaren /skuldsaneraren i min stadsdel. Länge fick jag vänta på ett möte med denne upptagne man. Varför stadsdelsnämnden inte skolar om några av sina "omöjliga långstidsarbetslösa" till budgetrådgivare är för mig en gåta. Varje person som erhåller ekonomiskt bistånd skulle därmed också "erbjudas en obligatorisk budgetrådgivning" med skyldighet att göra en hushållsbudget var månad. Att bara GÖRA en budget kan faktiskt göra underverk ibland och det var detta underverk jag hoppades budgetrådgivarmannen skulle kunna åstadkomma med mina uppgifter om inkomster och utgifter.

"Hej", sa jag, "jag har inga skulder alls, men jag kommer antagligen att få det väldigt snart för min ekonomi går inte ihop."
Jag hade då A-kassa och barn- och bostadsbidrag samt underhållsstöd. Fasta utgifter var barnomsorg och tv/data, samt hyran. Mina utgifter var varje månad ca två tusen högre än än inkomsterna och jag undrade vad jag skulle göra. Han knappade på sin dator och sa de kloka orden: "Ja, du måste helt enkelt höja dina inkomster och för att slippa vara beroende av något bidrag räknade han ut att jag skulle behöva tjäna ungefär 24000 före skatt/ månad. Hopp o hej.
"Ja", sa jag trevande, "jo, den tanken har slagit mig också, men jag är arbetslös just nu och ensamstående OCH kvinna och drygt trettio med störst möjlighet till arbete inom service sektorn och antagligen med oregelbundna arbetstider och inte på hela Södermalm finns det tillräckligt flexibel barnomsorg för att det ska vara möjligt - och ett arbete i den offentliga sektorn ger inte de pengarna på långa vägar."
"Nej, det ser dystert ut.", konstaterade han, "Du ligger just nu på ca tretusen under existensminimum i månaden."
"Så jag borde alltså vara död?"
"Nja, det finns ju olika sätt att räkna på det hela, men helt klart är att du inte borde vara skuldfri."

Så jag fick bita i det sura äpplet sälja det enda jag ägde i tillgångar, ett sommartorp som givit mig och sonen härliga sommarminnen och sälla mig till de som tar emot ekonomiskt bistånd. Vi är nog en rätt stor del som är både ensamstående, har bostadsbidrag OCH måste ansöka om ytterligare biståndspengar varje månad för att få ihop till hyra och mat och har du väl hamnat där - på existensminimum - så spelar det mycket liten roll vilket bidrag som ökar och vilket som minskar, det jämnas ändå ut varje månad till existens minimum. Skulle du någon gång få så pass mycket extra så att du får BEHÅLLA mer än så, då dras det i rättvisans namn av från ditt bidrag nästa månad istället och det är ju rätt och rimligt, men JAG skulle mycket hellre bara kunna skymta en möjlighet att faktiskt arbeta ihop till mitt uppehälle.

Pigavdraget är JÄTTEBRA! Alla talar om de rika knösarna som inte ids städa själva. HURRA för dem säger jag. KANSKE har jag där en möjlighet att tjäna mina EGNA pengar, för vet ni vad; jag kanske är konstig men jag anser inte att det är något fult alls med att städa. Jag GILLAR att städa. Det är ett arbete med klar början och slut. Du ser resultatet av ditt arbete när du är färdig och har minskat dammråttornas ångestherravälde i någon annans värld. Och varför skulle det vara värre att få sitt hem städat genom att betala för det än vad det är att få sina barn omhändertagna, uppfostrade och utbildade? Eller sin mat lagad på restaurang om du har pengar nog och är hungrig och dessutom en usel kock själv? Eller något lite mer manligt som vardagsrummet tapetserat och golvet slipat - för visst SKULLE du kunna göra det själv karl? Om det inte vore så att du hellre gör något annat och låter dem som är utbildade och bättre på uppgiften ta i itu med den istället. Hela pigdebatten känns faktiskt som något männen vinner mest på att gå på o rya om för oss stackars ensamstående små kvinnor som inte förmår föra vår egen talan - och lika bra det för vi vet ju ändå inte vad som är bäst för oss och lika så hojtandet om bidragen hit o dit. Inför barnomsorg så vi kan ta de jobb som bjuds och tillåt oss tjäna pengar på sånt vi är väldigt bra på i alla fall JAG plocka, städa, damma, torka, handla, se till - kort sagt låt oss vara markservicekonsulter och snart har många fler ensamstående mammor förvandlats till små företagare samt höginkomstagare och bidragen kan gå till bättre behövande i stället.

Ja, det tycker ialla fall jag, men jag är ju bara kvinna, blond är jag dessutom så vad vet väl jag.


Om författaren

Författare:
Jeanette Åkerlund

Om artikeln

Publicerad: 19 apr 2007 13:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: