sourze.se

Mötet med Floyd Patterson

Jag hade nästan glömt bort det men en gång i tiden träffade jag faktiskt Floyd Patterson, den gamle världsmästaren i tungviktsboxning.

Jag hade nästan glömt bort det men en gång i tiden träffade jag faktiskt Floyd Patterson, den gamle världsmästaren i tungviktsboxning. På riktigt. Så här gick det till:

När jag var en liten parvel på ca 12 år så öppnades den första hamburgerrestaurangen i vår stad. Ägaren var ingen mindre än Floyd Patterson och han skulle själv komma hit och inviga restaurangen som följdriktigt skulle heta just "Floyds." Patterson blev den förste världsmästaren i tungvikt att återta en förlorad titel. Redan 1952 tog den snabbe amerikanen OS-guld i mellanvikt och 1956 blev han som 21-åring tidernas yngste tungviktsvärldsmästare då han slog ut Archie Moore. Floyd förlorade sedan titeln till Ingemar Johansson den 26 juni 1959 på Yankee Stadium, en klassisk match som tre miljoner svenskar följde via radio i den ljusa sommarnatten. De möttes två gånger till och Floyd vann bägge matcherna.

Hursomhelst, när vi fick höra att Floyd skulle komma hit så bestämde jag och min jämnårige kompis Peter att vi skulle åka ner och vara med om invigningen. Det var mycket folk i restaurangen, förutom alla nyfikna var det lokala kändisar och journalister där. På något sätt tog vi oss fram mot disken, vi ville naturligtvs komma så nära den gamle boxningslegenden som möjligt. Någon sa åt oss att flytta oss därifrån, men Floyd vinkade avvärjande och sa: - No, let them stay! Han var mycket vänlig och växlade några ord med oss. Frågade hur vi mådde och om vi gillade hamburgare. Vi svarade på den lilla engelska vi kunde. Fotoblixtrarna smattrade bakom oss men när vi vände oss om så sa fotografen: - Nej, titta inte hit, titta på Floyd istället.

Någon vecka senare så fanns det stotra affischer över hela stan med en leende Floyd som höll i en bricka med skrovmål. Framför honom syntes bakhuvudet på två lintottar som var mycket stolta över att träffa en sådan celeber gäst.

Så, ja, jag mötte faktiskt Floyd Patterson en gång i tiden, men lyckligtvis var det inte i boxningsringen.


Om författaren

Författare:
Michael Delavante

Om artikeln

Publicerad: 17 apr 2007 10:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: