sourze.se

Bort med bostadsbidragen

Den som säger något sådant saknar fullständigt politisk fingertoppskänsla.

Finansminister Anders Borg vill avskaffa bostadsbidraget. Istället vill han ge ensamstående föräldrar ett extra barnbidrag. Storleken på detta nämndes inte. Därmed är förslaget snömos. Detta bidrag har i minst 40 års tid varit ryggraden i den svenska familjepolitiken. "Även fattiga ska ha råd att bo bra" kan den sammanfattas som. Därför har vi nästan ingen slum i Sverige med ensamstående mammor.

Detta har moderaterna aldrig förstått. Därför har de kampanjat mot bostadsbidraget så länge jag kan minnas. Bidraget har gett ensamma föräldrar möjlighet att deltidsjobba samt sköta om sina barn. Det är en av de saker som gör Sverige unikt bra ur familjesynpunkt. Här föds massor av barn just nu. Vara ensamförälder är egentligen en heltidssyssla.

Men Borg vill att i nuvarande högkonjunktur så ska bostadsbidraget dras in så att främst mammorna tvingas ut på arbetsmarknaden på heltid. Vilket innebär att minst 100 000 barn blir utan förälder ca 9-10 timmar per dygn. Det är väl jäkligt nog som det är. Dessa jobb finns som regel inte heller. Ingen kan i dag gå till sin arbetsgivare och kräva heltidsjobb om man har deltid. Vi kan säkert räkna med ökad sjuklighet hos mammor som hetsas ut i dubbla uppgifter. Det förlorar hela samhället på.

Detta är en verklig konkret kvinnofråga. I 40 år så har vi skattebetalare ställt upp för att kvinnor som fött barn ska ha goda livskvalitéer som de kan föra vidare till barnen. Jäktade mammor förstör barns uppväxt. Men det kan solidariskt förhindras. Vi lär ännu få vänta på den tid då pappor tar 50 av totalansvaret för sina barn. Därför behövs fortfarande skyddsåtgärder för kvinnor med barn. Inte mindre, snarare mer.

Nu ställs Alliansens småpartier inför sin prövosten. Accepterar de detta urgamla konservativa tänkande så kör de sina medlemmars förtroende i botten. För detta har inget med liberal mittenpolitik att göra. För den ska vara till folkflertalets bästa.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 14 apr 2007 18:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: