sourze.se

Vart är FNs konvention?

Människor med funktionsnedsättning - Människor med rättigheter.

Mänskliga rättigheter för funktionshindrade. Enligt konventionen blir nu alla länder äntligen skyldiga att betrakta människor med funktionshinder som människor med rättigheter! I Sverige tror vi att mänskliga rättigheter är en självklar fråga men i verkligheten är det inte självklart att se de behov av stöd och service som människor med funktionsnedsättning kan ha.

Det är jobbigt när både läkare och ens egen släkt ställer diagnos av förutfattade meningar.

Trots läkarintyg och diagnos, Pyelonefrit, och intyg från såväl ortoped som sjukgymnast att mina flanksmärtor inte härrör från vare sig rygg eller muskler utan djupare in i njuren, blir jag inte betrodd för njurbäcksinflammation. Istället skylls smärtan på mitt gamla funktionshinder, nackskadan. Kommentar från njurläkare som inte ens undersökt mig: "Det kan vara svårt för ortopeder och sjukgymnaster att diagnostisera ryggsmärtor, dom kan ju ha missat något!" Nekas sålunda komma på utredning.

Halvliggande i rullstol med svåra smärtor i underlivet och urinträngningar och brännande smärtor i njurarna, feber, frossa, hög Crp och vita blodkroppar på prover, blir kommentaren från gynekolog "det är bara träningsvärk från nacken!"

Har andra funktionshindrade samma svårigheter? Ja, en kvinna i Malmö fick dö för att hjärtinfarkten skylldes på funktionshindret.

Fastän gynekolog t.o.m. ser på ultraljud att jag har PCO får jag höra "det är bara för att du är så mörk och invandrarkvinna" förutfattade meningar helt tagna ur luften. Ska man behöva ha med sig släktforskning för att bli betrodd att man är ursvensk? Får höra av kardiolog att "han kommit till vägs ände" med utredning av mitt hjärtfel ett Arbets-EKG samt läst journaler trots att han är insatt i att felbehandlingen som gjordes på mig med intravenöst adrenalin är oerhört påfrestande för hjärtat! "Det är trombocytframkallande, blodpropp, men inte på en ung och flicka!"

Så när får vi se resultat av FNs konvention för mänskliga rättigheter även inom vården, jag bara undrar. Jag har nu fått nedsatt njurfunktion. Är det mänskliga rättigheter att man ska få organ skadade och dö utan att få undersökning för att man är funktionshindrad, att när man har ont någonstans få höra att smärtan härrör från funktionshindret.
Människor utan funktionshinder behöver inte få sina organ skadade eftersom de inte har något handikapp som läkarna kan blanda ihop deras sjukdomar med.


Om författaren

Författare:
Linda Garbén

Om artikeln

Publicerad: 02 apr 2007 11:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: