sourze.se

Kvinnoperspektivet på fosterbarn viktigt

Jag har egentligen bara några tillägg till din excellenta artikel. Svar till artikeln "Ändra preskriptionstiden för kränkande brott" av Anne Skåner

Jag tycker att du tar upp intressanta aspekter på hur olika kvinnor och män har omhändertagits tidigare. Unga kvinnor hamnade ofta på institutioner där de utbildades till tjänstefolk och med pojkarna ansåg man att de behövde mer space så de hamnade som fosterbarn hos bönder och andra som kunde sätta dem i hårt arbete.

När det gäller detta andra, att omhändertagna flickor blev utnyttjade sexuellt, ja så var det säkert och säkert var det också så att de, precis som många andra flickor/kvinnor kände att de fick betala med sina kroppar för att få en stunds samvaro. Detta är ett jätteproblem än idag och inte bara bland omhändertagna tjejer utan över huvud taget. Tjejer har överlag en låg självkänsla och skattar sig själv i förhållande till sin attraktionskraft och där tror jag att vi äldre kvinnor behöver stötta upp på olika vis!

Som du vet har jag också varit medlem i "Styvbarn", men det är detta med pratet om ekonomisk upprättelse som jag ryggar lite inför. Jag menar alltså att detta inte är det primära utan just det att vi som varit med Och jag har inte blivit kränkt sexuellt vare sig hemma eller på institution trots allt har något att komma med som har ett värde i sig när det gäller hur barn och unga kvinnor ska få det framledes.

En annan aspekt är ju i vad mån man kan bevisa de övergrepp man blivit utsatt för och i vad mån de var onödigt grymma efter de mått som fanns då, alltså på femtiotalet.

Jag har ju läst alla dessa historier om hur folk blev utnyttjade som arbetskraft, men det måste ju då ställas i relation till vad barn då förväntades göra, tex. på en gård, på den tiden och inte efter hur vi ser på barn idag!

Ändå vill jag ge din artikel en femma därför att den lyfter upp kvinnorperspektivet på det vis den gör. jag har inte sett att man gjort detta tidigare på styvbarn utan det har Som vanligt mest varit mäns perspektiv som belysts och ska man dokumentera det som hände på femtio- och sextiotalen inom den sociala barnavården, så är det föredömligt av dig att ta upp denna diskussion!


Om författaren

Författare:
Ann Johansson

Om artikeln

Publicerad: 28 mar 2007 10:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: