sourze.se

Den nyliberala friheten...

... kräver en mycket bra inkomstförsäkring.

Erik Engberg har skrivit en mängd texter på Sourze. Han kallar sig liberal och skriver sig hes om individens frihet och personliga ansvar. Han hyllar Carl Bildt som om vår utrikesminister vore kung i landet och tycker att vi svenskar har alldeles för lite personligt ansvar för sina liv.

Engberg symboliserar i mina ögon den ultimata nyliberalen à la 00-talet. Om vi tittar tillbaka på 70-talet som en era av myspysande solidariska vänsterkollektivister, ser vi här i Engberg den typiska nyliberalen, som likt en tennsoldat från en moderat tankesmedja någonstans på nätet talar sig blå om "individen" och det "personliga ansvaret".

När nu "statensamhället" Sverige har mött ett stenhårt motstånd i den nya Alliansens politik jublar nyliberalerna. Istället för att staten går in och styr upp det ena efter det andra med hjälp av höga skatter och bidrag, kan nu folk själva välja vad dom vill göra med sina extra pengar i plånboken. Men så kostar också försäkringarna alltmer precis som i USA och det där lilla överskottet som var ett av Alliansens valbete är som bortblåst. Så det hela går mer eller mindre jämt upp för låginkomsttagaren, medan de som redan har mycket får alltmer.

Jag vill inte vara någon som varslar om svårare tider - jag tror att vår ekonomi kommer att gå på högvarv ett bra tag till. Men vad händer om efterfrågan på svenska produkter och råvaror krymper? Vad händer om vi i Sverige verkligen får känna på en globaliseringsbacklash i form av allt högre arbetslöshet, där till och med en välutbildad medelklass börjar darra med underläppen.

Då kanske såna nyliberaler som Engberg som förr lovordat allt som innehåller ordet "individ" och "fri" inser att: javisst, det är kul så länge det gagnar mig själv - individen - oss i väst. Men vad händer om vi alla - låginkomsttagare som höginkomsttagare - får oss en rejäl blåtira i form av problem med export, hög arbetslöshet, höjd inflation, hög ränta. Då kanske ord som "individuell" och "personlig frihet" inte är lika intressanta längre. I varje fall om man missat att skaffa sig den där individuella inkomstförsäkringen...

Det kommer säkert hända oerhört mycket i världen de närmaste 10 åren i och med klimathot och globalisering. Hoppas då att Engbergs mantra fungerar så att inte det inte enbart handlar om "survival of the fittest".

Länk: annadrangel.bloggagratis.se


Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 16 mar 2007 18:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: