sourze.se

Nyamko Sabuni, tar ett stort kliv!

På sidan 4 i Expressen, Kvällsposten och GT stod idag mycket minnesvärda ord.

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, presenterar regeringens förlag om hur kvinnor även män ska kunna skyddas från hedersrelaterat våld.

"Trots att de som utövar förtryck med heder som motiv ofta har invandrarbakgrund är det viktigt att slå fast att hederstraditioner inte har med invandraskapet att göra. De flesta invandrare har blivit bekanta med begreppet i vårt land." Slut citat

Efter att jag läst hela debattinlägget, fick jag orolig tanke. Nyamko är modig, men det finns också människor i vårt samhälle som kan feltolka hela budskapet. Jag hoppas att Nyamko tillsammans med de olika invandrarföreningarna, får ett genombrott med de nya förslagen. För precis som Nyamko skriver, kan det inte vara acceptabelt att det idag, 2007 i Sverige, finns flickor som inte får vara med på musikundervisningen eller sexualundervisningen. Genom att de fråntas viss undervisning, fråntas de samtidigt chansen att gå vidare i sin utbildning.

Vi kan och ska inte tolerera, att inte alla kvinnor och män i Sverige, har samma rättigheter och skyldigheter. Ingen ska kunna sätta upp "sin religion" som en slags mur mellan svenska lagar och "sin familj". Inga barn ska tvingas lida och bli andra klassens medborgare på grund av oförstående föräldrar!

Jag håller tummarna, hårt, för att Nyamko Sabuni kommer att lyckas. Det skulle förändra och förbättra villkoren för tusentals unga flickor och även en del unga män.

Hela förslaget vilar tungt på rätten till mänskligt värde, oavsett varifrån du kommer, eller vilket kön du har! Alla borde kunna ställa upp bakom orden, att varje levande människa är okränkbar.


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 07 mar 2007 17:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: