sourze.se

Östberga - stället som Gud glömt

Stadsnära stadsel. Men ibland tror jag vi bor i Rinkeby eller annan plats långt från staden. Östberga är stället gud glömde.

Vakter i porten. Bilar som förstörs. Grannar som ofredas. Knark och ungdomar som tagit över stadsdelen.
Nej det är inte Rinkeby eller Tensta, det handlar om Östberga.
Under det dryga år jag bott här, undrar jag över vad politiker, polis och vuxna sysslar med. Höghuset som ägs av Svenska Bostäder måste bevakas av vakter i porten, i annat fall utsätts vi för vandalisering, ovälkomna besök i huset och en entré som fungerar som värmestuga för områdets vilsna ungdomar.

På kvällarna övertas Östberga av ungdomsgäng, om det inte är allt för kallt, och långt innan jul började gängen med smällare som höll på långt fram på småtimmarna. En del av hyresgästerna i huset hotas och får påringningar på dörren från ungdomar som tycker det är kul att djävlas med folk.
Östberga är s.k. integrerat boende. Här blandas invandrare och svenskar, men området styrs av ungdomarna. Föräldrar syns sällan till och minderåriga är ute långt in på sena kvällen.

Svenska Bostäder säger att de inte har ansvar för området, Stadsdelsförvaltningen och politikerna har ringa eller inget intresse över området.
Vid ett möte med Svenska Bostäder framförde de närvarande att det kanske skulle bli bättre om det fanns något som kunde locka ut lite vuxna om kvällarna.
En kvarterskrog eller något annat som kan bli en samlingsplats för äldre.
Detta låter sig inte göras i Östberga eftersom det finns en ungdomsgård i centrum och politikerna har tidigare sagt att det är så mycket problem i Östberga att något utskänkningstillstånd blir det aldrig för den eventuella restaurangägare som skulle försöka.

Nu ska problemen emellertid lösas. Bostadsrätter skall göra området mer trivsamt. Äger man sin bostad försvinner problemen.
Saken är den, att det är ytterst få i allmännyttans bostäder i Östberga som har en chans att köpa sina lägenheter.
Stadshuspolitikerna jublar över att Östbergaborna vill köpa loss sina lägenheter. De lever i en värld för sig. I Östberga finns ett antal bostadsrätter varav flera mycket lyxiga och dyra, men det är svårt att sälja lägenheterna, Östbergas rykte är inte det bästa.
Det märks också när det gäller byten inom allmännyttan.
Ingen vill flytta dit.

Det värsta av allt är att Svenska Bostäder inte berättade-berättar om hur det var/är i området innan folk flyttade/flyttar in i området.
Ingen berättade att vi skulle tvingas ha vakter i huset på kvällarna eller att Östberga efter klockan 21 00 på kvällen är ett fritt spelrum för diverse ungdomsgäng.

Finns det något som är bra? Jo det ligger nära söder och har man tur kommer det bussar, ibland till och med i tid.
Det finns strövområden och Årstafältet med golfbanan. Men med den regim som finns i Stockholm idag lär väl Golfbanan snart vara ett minne blott.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 06 mar 2007 15:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: