sourze.se

Melodifestivalen: Lettland vinner Eurovision 2007

"Jag var i Ventspils, Lettland i helgen och såg denna låt vinna den inhemska tävlingen motsvarande vår Melodifestival. Redan under genrepet sade jag till bolaget bakom bidraget att de kunde räkna med en jordskredsseger - och så blev det."

Under mina 35 år i musikbranschen har jag bara två gånger gissat och haft rätt om vilka länder som skulle vinna Eurovision Song Contest. Första gången var 1971 när jag tippade den irländska sångerskan Dana som vinnare med låten "All kinds of everything" och andra gången var 1988 i Dublin då jag förutspådde att Schweiz skulle vinna med den då 18-åriga Céline Dion. I båda fallen hade jag hört samtliga länders bidrag innan jag gissade. Men i år, innan samtliga länders bidrag ens har tagits fram kan jag med nästan 99,9 säkerhet förutspå här på Sourze att det blir Lettland som vinner i Helsingfors senare i år och att Eurovision Song Contest 2008 med stor sannolikhet kommer att äga rum på andra sidan Östersjön i Riga. Givetvis har Lettland vunnit en gång förut för några år sedan. Ingen minns varken året eller låten, och vi som jobbar i musikbranschen i Sverige fattar fortfarande inte hur de kunde vinna den gången, men jag kan garantera att Lettlands bidrag i år består av en så oförglömlig och rentutsagt "outstanding" låt att det blir omöjligt för något annat land att slå den. Den kommer, enligt min mening att vinna en jordskredsseger och jag vågar redan nu säga att vår svenska jury, och även de norska, danska, tyska och andra jurys kommer att ge Lettland 12 poäng när de hör den här låten. Den kommer att skrivas ner i Eurovisions historia som en klassiker, ungefär som Italiens "Gente di Mare" eller Englands "Congratulations" eller ABBAs "Waterloo" - och det roligaste med alltihopa är att upphovsmännen till låten är svenskar!

Efter den där kaxiga inledningen, låt mig förklara varför Lettland kommer att vinna och hur det kan komma sig att jag vågar sticka ut hakan och skriva detta utan att ens ha hört de övriga ländernas bidrag. Det beror på att Lettlands bidrag som framförs på italienska med titeln "Questa Notte" är en låt som har varenda ingrediens som krävs för att förföra hela Europa och få en miljard människor att sitta hemma i sina vardagsrum i varje stad från Reyjavik till Irkutsk, från Barcelona till Tel Aviv och från Aten och Istanbul till Murmansk och Kiev att sjunga med redan under första versen! I karaktär påminner låten mig om ett av Italiens bidrag på 80 talet "Gente di Mare", men den här låten framförs av 5 stycken tenorer och en baryton och jag kan lova att det handlar om sex stycken herrar med enorma röstresurser. Om man stänger ögonen under refrängen tror man att man lyssnar på de tre tenorerna Pavarotti, Carreras och Domingo. Jag tror att det viktigaste med låten är hur man fångas redan av första raden - det är en sådan där rad som är så himla vacker att t.o.m. hårdrockare, rappare och house freaks skulle falla för melodislingan.

Jag var i Ventspils, Lettland i helgen och såg denna låt vinna den inhemska tävlingen motsvarande vår Melodifestival. Redan under genrepet sade jag till bolaget bakom bidraget att de kunde räkna med en jordskredsseger - och så blev det. Det märkligaste är dock att upphovsmannen Kjell Jennstig berättade för mig att han hade skickat låten till flera svenska musikförlag, men att samtliga hade sagt att låten inte passade in i Melodifestivalen. Synd att han inte kom till mig - eller Bert Karlsson Vi hade säkert kunna samla ihop Tommy Körberg, Loa Falkman och några till tunga svenska namn och en svensk seger i årets tävling hade varit ett faktum. Konstateras kan nu att svenska musikförlag börjar tappa koll på Eurovision och det är nu Östländernas tid för det visar sig att det var en viss herr Guntars Racs på Lettlands enda riktigt bra grammofonbolag Microphone Records i Riga som kom på idén att omvandla Kjell Jennstigs ballad till en popoperaklassiker på italienska.

Klicka på länken nedan och lyssna på låten och föreställ er hur den här låten hade kunnat vinna Eurovision 2007 för Sverige. Men det var Lettlänningarna som kom på konceptet som Ni ser på videon i länken och därför förtjänar de att vinna hela tävlingen.

Länk: esctoday.com
PHPSESSIDe6ac67309e4118915c7aac7cded81acb


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 27 feb 2007 00:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: