sourze.se

Är global solidaritet en utopi?

Vad har vi människor för ideal? Vilken framtid drömmer vi om för våra barn och barnbarn?

Hur tänker vi att vårt samhälle ska se ut? Har vi några idéer om det? Jag tror att alla har visioner, alla har drömmar, alla längtar efter en bättre, mer rättvis värld.

I politiken däremot, där tycks politikerna tro att vi alla är egoister, att alla röstar på det parti som erbjuder de förmånligaste villkoren. Ungefär som om det är en hemförsäkring de försöker sälja, inte en vision om en bättre värld.

Min vision ser ut så här: Rättvisa och global solidaritet. Jag längtar efter en värld där vi alla bryr oss om varandra. Jag vet att många gör det redan, men i Sverige lämnar vi ut flyktingar till tortyr. Vi låter hemlösa frysa ihjäl på gatorna. Vi letar inte reda på försvunna barn.
När vi inte ens längre bryr oss om de människor som finns alldeles nära oss, hur lite tänker vi då på dem i andra länder?

Jag vill starta ett nytt politiskt parti, Global Solidaritet.

När jag var barn, och fick se bilder på svältande och sjuka barn i andra länder så blev jag väldigt upprörd. Jag förstod helt enkelt inte att de vuxna inte gjorde något. När jag själv blev vuxen var jag redan så nedslagen och hade fått en känsla av maktlöshet inför vad som pågick.

Nu har jag bestämt mej för att börja göra något åt saken, nu när jag själv har fått både barn och barnbarn.
Jag orkar inte längre leva med den kunskapen att vi i västvärlden berikat oss genom västvärldens imperialism och genom utnyttjandet av jordens ändliga resurser.

Jag vill att partiet Global Solidaritet ska arbeta för en fredlig övergång till ett annat system och en annan fördelning av jordens resurser, till en värld där inte längre någon ska behöva dö av svält, där alla barn ska kunna gå i skolan, där alla ska ha tillgång till näringsrik mat, rent vatten, frisk luft, ett eget hem.

Jag tror att politiker är rädda för att erbjuda en lösning som innnefattar att vi kanske blir tvungna att sluta överkonsumera i västvärlden. Politikerna är ju så vana att locka väljare med enbart erbjudanden om bättre villkor. Jag tror att vi människor mår bättre av att veta att alla människor på jorden får ett värdigare liv, och att vi då inte nödvändigtvis behöver köpa modekläder till oss själva för tusentals krionor i månaden. Kläder som i många fall är sydda av barnarbetare.

Jag vill också att partiet ska verka för en öppnare värld där människor inte ska bli dåligt behandlade pga hudfärg, klasstillhörighet, kön, etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning, funktionshinder eller ålder.

Vi pratar om rasism, men när vi gör det nämner vi sällan de stora sambanden. Rasismen har installerats hos oss av de imperialister som lade under sig världen utanför Europa som sina kolonier. Det var ett sätt för dem att försöka rättfärdiga den dåliga behandling de utsatte alla människor för, som inte var av europeiskt ursprung.

Min vision på längre sikt är en värld med öppna nationsgränser, där alla världens länder ingår i en federation av stater som samarbetar för fredliga lösningar på alla konflikter.

Jag vill gärna att ni som är intresserade av denna tanke, att starta ett nytt politiskt parti, tar kontakt med mej.


Om författaren

Författare:
Gunilla Hasselberg

Om artikeln

Publicerad: 27 feb 2007 11:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: