sourze.se

Framtiden är tyvärr här

Framtiden blir svår oavsett hur vi bestämmer.

Tänk vad roligt det hade varit att få instämma i studentvisan om att "den ljusnande framtid är vår". Kanske det är allt färre som trott på sången. Fråga är om den kan sjungas alls om några månader. Då studenterna brukar strömma ut.

Energikrisen kommer inom fem år att slå hårt mot många funktioner i samhället och likaså klimatförändringarna. Detta är som en kniptång. Vi märker inte så mycket ännu men försvinnande glaciärer aviserar för oss. En mycket stor del av många länders resurser måste avsättas för att rädda ett stort antal städer jorden runt. Många länder har inga resurser alls att satsa! Där det i dag bor hundratals miljoner människor. När havet stiger kommer alla vatten- och avloppssystem att braka ihop på ett tidigt stadium. Mängder av trafiktunnlar i Stockholm, Göteborg och världen över blir vattenfyllda redan vid någon meters vattenhöjning.

De kabelsystem som styr vårt IT-samhälle kommer att hacka sig fram ett tag men inte speciellt länge. Den sattelitburna delen av IT etc. kan komma att klara sig längre, men bara för ett fåtal med resurser.

Personbilar som drar mer än en halvliter per mil kommer att förbjudas senast 2012. Gränsen för lastbilar kommer att bli så låg att bara små lastbilar för närtransporter bli aktuella. Nej det kommer i stället att bli en jättesatsning i Sverige och på annat håll på små lätta järnvägssystem. Moderna smalspår som kräver lite energi, påminnande om de mest moderna spårvagnarna ute i Europa. Vräkighetens tid är slut.

Givetvis kommer turistflyget att minimeras. Vi kommer att inse att nöjesverksamhet inte har någon rätt att förstöra luftrummet, vidga ozonhålet mm. Vi kommer att kräva flygplan som drar en tredjedel av nuvarande bränsleåtgång. Farten kommer att bli därefter. Flyga får endast personer med speciella tillstånd göra. Nyckelpersoner inom politik och näringsliv handlar det om. Alltså bara någon procent av nuvarande antal resenärer.

Våra bilar behöver inte skrotas på en gång. Men vi får byta ut motorerna mot några drivpaket modell Toyota Prius ungefär. Det behövs bara 50-70 KW/hästkrafter för att hålla upp laglig fart på en bil. En optimerad sådan motor klarar sig på under halvlitern, det är bevisat. I massproduktion blir inte dessa paket så dyra. Vi ska givetvis inte skrota bilar som är perfekta utom själva drivpaketet.

Det ska noteras att priusreceptet går att göra i flera storlekar. Det går också att förenkla om man vill ha en billig bil.

Den nya tiden kommer givetvis att innebära mycket mer av konsumtion av det som är lokalt producerat. Inköp av alla slags varor från Asien kommer att minska då vi inte kan acceptera transporter som föröder jorden för evig tid. Detta kan mycket väl innebära att varorna blir dyrare, men det är inget att göra något åt. Rädda atmosfären och därmed jorden kommer att kosta, ja kosta ofantligt mycket. Inte bara i reda pengar. Det kommer att kosta blod, svett och tårar som andra krig.

Det ganska socialliberala samhälle vi levt i under lång tid är nog slut snart. Vi står under stark övervakning på många sätt. De samhällsförändringar jag nämner ovan kräver nära nog planhushållning under rätt auktoritär ledning. Som i Hongkong och Singapore kanske. Som båda försvinner om inte… Upplysta kunniga statsledningar krävs, som med kraft kan tvinga destruktiva folk in på nya banor. Det kommer att krävas miljonarméer att flytta städer, hamnar, flygfält osv.

Medan havsnivån stiger så måste vi totalt lägga om "logistiken". Vi vet inte om vi har 10 eller 100 år på oss. Men på möten ute i Europa är man nu överens. Vi måste handla som om tiden var mkt kort, annars blir det försent.

Jan



Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 17 feb 2007 17:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: