sourze.se

Iran ute på ytterst farliga villovägar

Alltsedan den muslimska rörelsen gjorde sig av med Shahens diktaturregim har Iran försökt hävda sig som Islams främsta ledare i världen i rivalitet med Irak och Egypten.

Nu när den islamiska fundementalismen talar med stora bokstäver och hög volym så försöker Iran hålla i mikrofonen så länge som möjligt. Därför måste vi alla höra på Ahmeddinnejads galenskaper och tolka det som om han också har rätt till sin yttrandefrihet. Detta, naturligtvis, enligt västvärldens demokratiska kriterier som för övrigt inte betyder något för själve Ahmeddinnejad. Tvärtom skulle han illa kvickt tysta ner alla som sade något annat i Iran.

Nu är frågan om han har gått väl över gränsen i sina hot mot USA, som hållar på att tappa tålamodet med honom och hans land som finansierar, utrustar och utbildar militanta rörelser i Mellanöstern: i Irak, i Libanon, på Västbanken och även i Gaza. Det konstiga är att Iran, i detta område, delar med sig av sin "makt" med Al Qaida, den sunnitiska islamitiska rörelsen. Vilka pakter gör man inte för att kunna nå sitt mål?!

När vi en gång har ställt denna fråga, låt oss tänka och spekulera om svaret. USA har en militär närvaro i Irak och i Afganistan, dvs på ömse sidor av Iran. Att klämma till landvägen skulle inte vara något större problem nu när det redan finns militära försörjningslinjer som matar vapen och annan utrustning till de amerikanska styrkorna. Däremot är det förnuftigt och/eller nödvändigt att öppna ytterligare en front med landstyrkor? Just nu blir svaret "nej"! USA kan slå ut större delen av Irans strategiska områden med de "konventionella" vapensystem som finns på två hangarfartyg i Persiska Viken samt Tomahavk kryssningsmissiler som finns på kryssarna som följer med dem. Om situationen kräver att Iran skall ha en upptuktande läxa som känns och skall sätta Ahmeddinjead på plats så har USA medel att göra det mycket snabbt.

Världsopinionen kommer att jämra sig högt, som vanligt, som den gör för Irak och Afghanistan men allt beror på vilka konkreta informationer USA har om Irans förberedelser att attackera. Just nu är striden "kall" och består av ord, det mesta infantil "bullshit". Blir det allvar av saken så leder Irans villovägar till ett smärtsam slutmål!


Om författaren

Författare:
Ishak Haskiya

Om artikeln

Publicerad: 31 jan 2007 21:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: