sourze.se

Amerikaner fortfarande hemlösa efter Katrina

Jag hade glömt orkanen Katrina, men blev påmind.

Såg en dokumentär på TV4 Fakta kanalen. Mycket bra kanal! Rekommenderar jag varmt. De hade träffat överlevande från stormen Katarina som närapå svepte med sig hela New Orleans på sin väg. Hade filmens personer varit dubbade med ett annat språk än engelska hade jag trott att det var bilder från ett U-land.

Men det är USA: befolkning som lider i sitt eget storslagna land. Helt ofattbart att det som dessa människor upplever är från det nya seklet. George Bush och hans parti satsar miljarder kronor på att kriga i Irak och det är en sak. De skickar folk till månen för miljarder, det är en annan sak. Men varför tar de inte hand om befolkningen i sitt eget land? Eftersom de flesta är hemlösa har de blivit lovade en husvagn att bo i under tiden som de bygger upp nya hem. En del har väntat i mer än ett år!

Enligt många uttalanden var det ingen överraskning att skyddsvallarna skulle rämna. TV-teamet tog en tripp till Nederländerna där de byggt skyddsvallar för miljarder och åter miljarder. Den klarar de vildaste av orkaner som bara dyker upp en gång vart tiotusende år! Holländarna har byggt dessa vallar för länge sedan! I programmet berättades det att 25 procent av USA:s olja pumpas upp i Lousiana och att 20 procent av naturgastillförseln kommer därifrån. Pengarna för detta återkommer inte till delstaten utan går direkt till staten. Det gör människorna oerhört frustrerade. Med all rätt!

Liknar lite av det som var i forna Jugoslavien. Om inte makten i Washington har ögon och öron öppna för folket i hela landet kanske de blir överfallna bakifrån! En gång var det krig mellan syd och nordstatarna. Det kan faktiskt komma igen! Då var det vita bomullsplantageägare som ville behålla sina svarta slavar. Den här gången kanske det blir de svarta tillsammans med vita Louisanabor som går till attack! Bush bör nog vakna ur sin dvala. Annars kanske många i USA kommer att förlora New Orleans som sitt?

Jag har aldrig haft förmånen att besöka New Orleans men jag har sett många filmer som spelats in där. Jag kan bara på att ha sett filmerna förstå hur stor saknaden är! Musiken, mentaliteten, maten och framför allt människorna som bodde där har rätt att få komma tillbaka!

Förresten en grej om försäkringsbolagen agerande i New Orleans! Säg så här: De slår knut på sig själva för att behaga dig och locka dig att bli deras kund. När du får problem, slår de knut på dig för att slippa betala!
Känns det igen?


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 23 jan 2007 22:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: