sourze.se

Skogshuggare arbetar tre tillsammans

"Vi gör det för att två ska kunna bära ut den tredje."

Vid krig och katastrofer skapas hjältar sägs det. De senaste dagarna har åter några tusen män och en del kvinnor tågat ut i de livsfarliga skogarna. Med farliga motorsågar har de försökt öppna vägarna igen, samt återupprätta el och telelinjer. Först efter många timmars arbete med sågarna, som spyr ut avgaser, har de kunnat komma fram med terrängbilar och de effektiva skogsmaskinerna. I ledningsgatorna är det mest lätta verktyg som gäller. Tillgången på maskiner är begränsad, de behövs överallt på en gång. Tiden är knapp och stress i arbetet ökar riskerna. Två stycken borde "vakta" medan den tredje sågar. Men det hinns inte med. Vissa träd är spända som pilbågar. Jag ser i SVT hur de kommer sprättande med en enorm kraft. Jag ser hur sågaren kastar sig baklänges för att inte bli träffad. Hjältemod, ja hjältemod.

Hjältarna är i alla åldrar och med all slags hälsa. Tro inte att det finns tillräckligt med friska unga män för dessa våta, hala och mörka uppdrag. Bilderna vi ser visar att det ofta är bönder i övre medelåldern som med hälsa och liv som insats har ryckt ut igen. Bara två år efter den förfärliga Gudrun händer detta. De klafsar omkring i dyngsura marker där de nästan inte får med sig stövlarna.

Jag lyssnar just nu på en man i SR som varit i skogen i nästan två dygn. Han har kommit hem till sin egen kalla gård där det inte finns el ännu. Mannen har slitit för att andra ska få ström och värme. Han har en mobiltelefon men många är telefonlösa i området. Nu ska han sova och äta lite. Genast vid soluppgången ska han ut igen för det har han lovat sig själv och elbolaget EOL.

Jag bor i Sveriges el-säkraste kommun. Här lade en framsynt ledning ner kablar för tio år sedan,där trådarna gått förut. Så här blinkar lamporna bara lite. Inte ens min PC störs. Vilken oerhörd förmån medan andra riskerar livet för oss!

Vädertjänsten säger att ny blåst är på väg. De kan inte bedöma hur mycket. Men denna blåst kommer att utsätta våra räddare för nya faror. Det är helt säkert.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 18 jan 2007 13:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: