sourze.se

Alexandra Pascalidou: "Ta seden dit du kommer"

Man måste ta seden dit man kommer. Jag hörde det med egna öron i programmet Förkväll!

Detta påpekade Alexandra för en av de andra kvinnorna efter att hon berättat om en händelse i Thailand. I vissa öron får den meningen en viss inskränkthet. Men tänk efter vad den betyder egentligen! Vad är det den säger?

Att om du vill beträda en moské tar du av dig skorna, för att nämna ett exempel. Det är en muslimsk sed. Vill du inte ta av dig skorna ska du inte heller få lov att gå in i moskén. Enkelt! I hela världen har människor sedan urminnes tider haft olika seder och bruk. Världen har också förändrats vilket i sin tur har förändrat en hel del människors synsätt men det har också fått människor att fly in i det de känner igen som säkert och vant. Inga nymodigheter, tack!

Vissa seder passar ihop, vissa är som att försöka blanda olja och vatten. Men oavsett vad man tycker om dem är det upp till mig att anpassa mig till de seder som krävs för att jag ska få en plats i samhället där jag vill bo. Jag kan inte begära att en majoritet ska ta sig an mina seder bara för att jag inte gillar deras.

Om jag inte kan acceptera majoritetens seder får jag söka min plats ibland de människor som delar mina. Jag kan inte för en sekund påstå att jag gillar alla seder och bruk som finns inom Sverige men om jag råkar på dem anpassar jag mig kvickt som attan!

Att höra Alexandra Pascalidous säga dessa ord tyckte jag var mycket bra. Eftersom en del mörka sammanslutningar påstod att hon var emot Sverige. Hennes yttrande bevisar
motsatsen!


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 16 jan 2007 19:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: